Norge

Koronasmitten øker blant de unge

Antall unge mennesker som er smittet med covid-19, øker i Norge. Ifølge ferske tall er de fleste nye tilfellene av koronasmitte blant folk mellom 20 og 29 år.

De siste ukene har alderen på personer smittet av koronaviruset gått ned, og flest personer befinner seg i aldersgruppen 20 til 29 år, ifølge tall fra FHI. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB
 • Marianne Stensland

Det viser statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I juni har 106 personer i denne aldersgruppen testet positivt, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

– Vi tror ikke det er stor spredning av covid-19 i yngre aldersgrupper i Norge, selv om det er flere yngre som får påvist smitte nå enn tidligere, sier Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI, til TV 2.

I inneværende uke viser statistikken fra FHI at det så langt er meldt om 39 personer i alderen 0–39 som er smittet av viruset. Hovedtyngden av disse (17 tilfeller) er påvist i alderen 20–29 år.

Fortsatt er det fylkene Oslo, Viken og Vestland som har høyest smittetrykk. Ingen personer i aldersgruppen 0–39 år har så langt dødd av koronaviruset i Norge.

Kan ha sammenheng med økt testing

Eide understreker at det foreløpig er for tidlig å si om en økning i antall smittetilfeller henger sammen med åpningen av samfunnet, og legger vekt på at en mulig grunn kan skyldes økt testing av personer med milde symptomer.

I slutten av mars var median alder på smittede 51 år. Frem til midten av juni hadde medianen sunket til 32 år, skriver NRK.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til kanalen at han ikke er overrasket over tallene.

– Det skyldes nok at unge har milde symptomer, og dermed kanskje er i kontakt med andre mennesker mens de er syke og smitter videre, sier han.

Økt smittespredning blant unge også i USA og Storbritannia

Også i USA ser man en lignende trend – spesielt i Florida, Texas og Arizona. Der har man sett en økning i smittetilfeller blant personer under 40 år etter at statene begynte å gjenåpne samfunnet, skriver TV 2.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofemedisin ved Karolinska institutet i Stockholm, sier til Svenska Dagbladet at han tror det bare er et tidsspørsmål før spredningen blant unge amerikanere fører til en økning av smitte også blant eldre.

Den britiske avisen The Guardian har også rapportert om flere tilfeller av unge med covid-19. Som i Norge er det usikkert hvorvidt dette skyldes gjenåpning av samfunnet og økt sosial kontakt, eller om det er bedre testkapasitet som gjør utslag på tallene.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Ungdom

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Slik så hånden ut etter en runde med håndsprit i nærheten av t-lys

 3. OSLO

  Engasjerte deltakere markerte misnøye med koronatiltak i Oslo

 4. OSLO

  Enda flere bruker Oslo-marka under koronanedstengingen

 5. NORGE

  Her behandles de mest syke Covid-19-pasientene i Oslo

 6. KOMMENTAR

  Ikke la helsepersonellet i stikken når vaksinene kommer