Norsk kvinne har testet positivt for koronavirus – er i hjemmekarantene

En kvinne i Tromsø har testet positivt for det nye koronaviruset. Det bekreftet Folkehelseinstituttet (FHI) på en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag kveld.

Områdedirektør Geir Bukholm og avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet på den hasteinnkalte pressekonferansen onsdag kveld.

Folkehelseinstituttet avdramatiserer situasjonen og sier at pasienten ikke er syk og dermed ikke lagt inn på sykehus.

FHI mener det er liten fare for at personen i Tromsø har smittet andre.

– Personen ble testet etter en individuell risikovurdering, sier Line Vold i FHI.

FHI ønsket ikke å fortelle om denne personen er mann eller kvinne, eller hvor gammel vedkommende er. Det ble senere opplyst på en pressekonferanse i Tromsø at den smittede er en kvinne.

– Analyser av prøven utført i dag viser et svakt positivt resultat, mens en tidligere analyse var negativ. Resultatet i prøven viser spor av koronavirus, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet, Line Vold.

FHI vil av personvernhensyn ikke svare på om helsevesenet aktivt oppsøkte kvinnen, eller om hun tok kontakt med helsevesenet.

Ble testet flere ganger

Kvinnen skal ha blitt testet flere ganger. Overlege Are Stuwitz Berg opplyser til Aftenposten at det tar ca. et døgn før en slik test er klar.

– Vi vet ikke så mye om smitterisiko, men så vidt vi vet er pasienten symptomfri. Man kan ha virus uten symptomer.

– Er man da smittebærer?

– Ja, men i en liten grad.

– I hvilken grad driver dere smittesporing rundt henne?

– Det er en pågående jobb, og vi må finne ut om det er noen kontakter som er nære nok til at det er nødvendig med tiltak rundt disse, sier Berg.

Hvor lenge det er nødvendig å være i hjemmekarane avhenger av situasjonen. I følge Berg må man vente til man er symptomfri.

– Vi har mange som har vært i områder hvor det er pågående smitte og som har luftveissymptomer og som blir testet. Da sier vi at de skal vente til testen er negativ.

Helseminister Bent Høie møtte pressen klokken 22.00 onsdag kveld.

– Følges opp av lokal helsetjeneste

Analysemetoden FHI benytter er så følsom at den også kan påvise døde virus.

– For å være på den sikre siden er personen i hjemme-karantene og følges opp av lokal helsetjeneste i tråd med råd fra FHI, sier Line Vold.

Ut fra et føre var prinsipp gjennomføres oppsporing av mulige kontakter.

Det er tatt 100 prøver av personer i Norge. Dette er den første som har testet positivt.

Kvinnen i Tromsø ble testet etter en individuell vurdering. FHI har faste kriterier for slike vurderinger, men de vil ikke si hva som ligger i den konkrete vurderingen om smitteindikasjon og helsetilstanden i denne saken.

Helseministeren: – Dette har vi forventet

– Det iverksettes tiltak for å være føre-var. Men det er viktig å understreke at FHI mener smittefaren ved personen er svært liten, sier helseminister Bent Høie (H).

Han sier norske helsemyndigheter har forventet at koronaviruset før eller siden ville komme til Norge. Høie mener Norge har et robust helsevesen som vil klare å håndtere situasjonen.

– Det er gode rutiner rundt situasjoner som dette. Vi er forbedret for at Norge kan få et større utbrudd som vi ser i Italia.

Les også

Koronaviruset: Dette er virustallene som bekymrer og beroliger

Kom til Tromsø i helgen

– Personen har vært i hjemmekarantene siden personen kom til Tromsø. Smittevernoverlegen har vært i kontakt med vedkommende på daglig basis, sier kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen.

Hun sier den smittende er frisk, og har vært det helt siden vedkommende kom til Tromsø.

– Vi vurderer at det er svært lite sannsynlig hun har vært smitteførende all den tid vedkommende har vært i Tromsø.

Hun var uten symptomer da hun landet, og var klar over at hun kom fra et område med smittefare.

Fem i Elverum testet

Fem nordmenn som nylig var i et smitteutsatt område i Italia, er nå testet for det nye koronaviruset. De fem er nå isolert hjemme i Elverum.

De kontaktet selv legevakt i Norge etter at de hadde influensa-symptomer, skriver Østlendingen.

– De har vært i et område i Italia der det er smitte. Da de kom hjem, tok de på helt riktig måte kontakt med legevakten og fortalte om situasjonen. Da har vi sørget for at de nå er isolert og ikke går utenfor huset. De har det etter forholdene bra, sier kommuneoverlege Knut Skulberg i Elverum til avisen.

Prøvene er nå sendt til Oslo, hvor de vil bli analysert enten på Folkehelseinstituttet eller på Oslo universitetssykehus.

Tilfelle nummer to i Sverige

Onsdag kveld bekreftet myndighetene i Sverige et smittetilfelle nummer to i landet.

Den siste smittede i Sverige er en mann i 30-års alderen som er innlagt på Sahlgrenska sykehuset i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen skal være i god form. Han kom for tre dager siden hjem fra en reise til nordlige Italia og ble syk etter hjemkomst.