Norge

• Vanlig rapport: 30–70 sider• Behring Breivik-rapport: 230 sider

De to rettsoppnevnte psykiaterne som skal vurdere om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke, har skrevet en rapport på 230 sider.

 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Synne Sørheim og Torgeir Husby har selv hatt 12 lengre samtaler på tilsammen 35 timer med den terrorsiktede.

11 av samtalene har vart tre timer og den siste samtalen i to timer.

Trolig skal de to rettspsykiaterne også ha en samtale til med ham før rapporten leveres til Oslo tingrett i begynnelsen av neste uke.

"Alt er mer omfattende her enn i andre saker" - Torgeir Husby, rettspsykiater

DVD i 140 timer

I tillegg til de egne samtalene med ham, har Husby og Sørheim:

• Sett opptak av samtlige av politiets avhør med den terrorsiktede på DVD, nærmere 140 timer totalt.

• Hatt en lengre samtale med Behring Breiviks mor.

• Sett og gjennomgått politiets video fra den terrorsiktedes rekonstruksjon av massedrapene på Utøya.

De har også hatt tilgang til samtlige vitneavhør og andre dokumenter i saken.

Fredag skrev Aftenposten at Behring Breivik ble holdt 10 timer på Utøya før han ble fraktet til Oslo klokken 04 om morgenen lørdag 23. juli.

Dette avhøret er det eneste politiet ikke har filmet, men kun har på lydopptak. Også dette første avhøret har de to rettspsykiaterne gått gjennom.

De to rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby skal i neste uke levere sin rapport til tingretten om Anders Behring Breivik. Der vil de konkludere om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Foto: Erlend Aas

230 sider

Ifølge Husby er slike sakkyndige rapporter om tilregnelighet normalt på mellom 30 og 70 sider. Han bekrefter imidlertid at rapporten om Behring Breivik blir på rundt 230 sider.

- Alt er mer omfattende her enn i andre saker, sier Husby, som til daglig er avdelingsoverlege og spesialist i psykiatri ved psykiatrisk avdeling Vinderen ved Diakonhjemmet sykehus.

Han vil ikke kommentere noe som helst om innholdet i rapporten.

Senest onsdag

Den avgjørende rapporten vil bli levert til tingretten i trykket form senest innen neste onsdag.

Det er tingretten som eier selve rapporten, men Ifølge tingretten er det fortsatt uklart hvilken dag den skal bli overlevert.

Avgjørende

Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier han forventer en svært grundig rapport, som blir avgjørende for straffespørsmålet. Han forventer at all tilgjengelig informasjon er tatt med, også det som ligger tilbake i tid som kan være relevant for vurderingene.

- Skulle han bli vurdert til å være tilregnelig, forventer jeg en nokså grundig rapport som likevel gir noen forklaringer på hvem han er, hvordan han tenker og resonnerer, sier Lippestad.

Har samarbeidet

Ifølge forsvareren er ikke Behring Breivik selv engstelig for rapporten.

- Han har sagt at han har samarbeidet så godt han har kunnet og svart på de spørsmålene som er stilt ham. Han har ikke sagt at han er engstelig for noe rundt denne rapporten, sier Lippestad.

 • Da jeg traff ham første gang, fortalte han meg at politiet allerede hadde avhørt ham på Utøya, og at han opplevde at det var et profesjonelt avhør som han samtykket til, sier Lippestad.

Nye avhør

Denne uken skal Behring Breivik i nye avhør. Ifølge politiadvokat Christian Hatlo begynner de nå å nærme seg slutten på den såkalte frie forklaringen, og politiet vil gå over i en mer konfronterende fase. Men det er ikke bestemt når dette blir.

- Vi har ikke tatt ham i løgn ennå, og vi etterprøver alt han sier. En slik konfronterende fase må være basert på at vi har noe å konfrontere ham med, sier Hatlo.

 1. Les også

  Breiviks alternative terrormål

 2. Les også

  Breivik: - Mislyktes med bomben mot høyblokken

 3. Les også

  Behring Breivik er blitt avhørt i 130 timer

 4. Les også

  Breivik ville holde barnevernsrapporter hemmelige