Frp-exit er historisk: Første gang et parti forlater en sittende regjering

Norges 48 tidligere regjeringer (fra 1884) har søkt Kongen om avskjed av svært ulike årsaker, men aldri tidligere har et parti forlatt en samarbeidsregjering uten at statsministeren har søkt avskjed.

Siv Jensen under pressekonferansen da hun fortalte at Fremskrittspartiet trekker seg fra regjeringen Solberg.
  • Hans O. Torgersen

– Vi får ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen da hun på en pressekonferanse mandag fortalte at hun og Frp forlater regjeringen.

Les også

Aftenpodden: Ekstrasending om Frp-exiten

Med det går den borgerlige regjeringen tilbake til å bli en mindretallsregjering, etter at Erna Solberg i ett år har ledet en regjering som har hatt flertall bak seg i Stortinget.

Det skjedde etter at KrF kom inn i regjeringskontorene i januar 2019.

Historisk hendelse

Gjennom mandag er det blitt klart at statsminister Solberg og lederne for Venstre og KrF vil fortsette å regjere sammen uten Frp. Det gjør dagens hendelse unik i norsk politisk historie.

– Det har i hvert fall ikke skjedd at et parti har gått ut av regjeringen samtidig som regjeringen fortsetter. Jeg kommer ikke på noen i farten, sier postdoktor og statsviter Peter Egge Langsæther ved NTNU i Trondheim.

– Jeg kan heller ikke komme på at det har skjedd tidligere, skriver Bernt Aardal i en SMS til Aftenposten. Han er valgforsker og professor ved Institutt for statsvitenskap i Oslo.

Professor Bernt Aardal er ikke kjent med at det tidligere har skjedd at et norsk politisk parti har forlatt en koalisjonsregjering.

– Så vidt jeg vet har det ikke skjedd. Det som er vanlig er jo at regjeringen går av når samarbeidet bryter sammen, slik det skjedde da Syse-regjeringen gikk av i 1990, sier forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Aftenpostens gjennomgang av samtlige 18 tidligere samarbeidsregjeringer viser at de tre statsviterne har rett.

Siden dagens politiske system med parlamentarisme ble praktisert fra 1884, har det har aldri skjedd at et parti har forlatt regjeringen uten at statsministeren og resten av regjeringen har gått av.

20 år siden forrige koalisjonsregjering kollapset

Forrige gang en norsk samarbeidsregjeringsprosjekt kollapset mellom stortingsvalg, var da sentrumsregjeringen bestående av KrF, Venstre og Sp gikk av i den såkalte gasskraftsaken i mars 2000.

I mars 2000 kokte det i Stortinget. Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) stilte kabinettspørsmål om gasskraftsaken, og regjeringen måtte gå av.

Også andre samarbeidsregjeringer har søkt avskjed etter å ha lidd nederlag i Stortinget. Det skjedde da Kåre Willochs Høyre-ledede regjering søkte avskjed i 1986 etter at den fikk flertall imot seg i Stortinget i saken om økonomiske innstramminger.

I 1924 var det manglende støtte i Stortinget for et alkoholforbud som var årsaken til at Abraham Berges regjering, bestående av Frisinnede Venstre og Høyre, søkte avskjed.

I 1990 gikk regjeringen Syse av på grunn av uenighet om Norges tilknytning til EU, som den gang het Det europeiske fellesskapet (EF).

Uenighet om EF var også årsaken til at Per Bortens regjering gikk av i 1971.