Norge

Schizofreni-diagnose overrasker kjent svensk psykiater

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik ikke har hatt hallusinasjoner. Likevel mener de at han er paranoid schizofren. Det overrasker den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som påpeker at hallusinasjoner er et kardinalsymptom ved denne lidelsen.

Psykiater Ulf Åsgård fra Sverige påpeker at hallusinasjoner er et kardinalsymptom ved paranoid schizofreni. Aftonbladet

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Konklusjonene til Torgeir Husby og Synne sørheim overrasker deres svenske kollega Ulf Åsgåprd. Scanpix

Den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som blant annet er kjent for å innføre gjerningsmannsprofilering i svensk politi, sier han ble veldig overrasket over konklusjonen til de to psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

— Jeg er veldig overrasket over at de diagnostiserte Anders Behring Breivik som paranoid schizofren, sier Åsgård til Aftenposten.no.

Uvanlig ung

Åsgård sier paranoid schizofreni er mest vanlig hos middelaldrende mennesker.

— At han skal ha utviklet denne sykdommen i 20-årsalderen er meget uvanlig.

Den viktigste grunnen til at Åsgård er overrasket over diagnosen, er at han etter å ha lest gjennom store deler av Behring Breiviks såkalte manifest ikke har sett noen tegn til hallusinasjoner hos 32-åringen.

Når han får høre at Aftenposten har fått opplyst at de sakkyndige i sin rapport konkluderer med at Behring Breivik ikke har hatt noen hørsels- eller synshallusinasjoner, blir han enda mer overrasket.

— Det kan forekomme at paranoid schizofrene ikke har hallusinasjoner, men ifølge lærebøkene er dette det mest fremtredende symptomet, sier den svenske psykiateren.

Vrangforestillinger eller ekstreme meninger?

Han sier diagnosesystemet som brukes i både Norge og i Sverige slår fast at en paranoid schizofren kan ha enten hallusinasjoner eller vrangforestillinger eller begge deler.

- Men jeg oppfatter ikke det Behring Breivik sier som vrangforestillinger, men som tegn på personlighetsforstyrrelse, sier Åsgård.

Les også

* Ser seg selv som perfekt ridder * Tror han kan bli konge i Norge * Vil drive avl med mennesker

Han merker seg at det under pressekonferansen ble vist til Behring Breiviks ekstreme oppfatninger om at han må beskytte Norge mot en trussel fra Islam.

— Å se islam som en trussel er en mening som deles av veldig mange mennesker. Det blir en psykiatrisering av hans meninger dersom man konkluderer av den grunn med at han er syk.

Ville åpnet for fengselsstraff

Åsgård sier de grandiose meningene den norske massemorderen har om seg selv i hans ører passer bedre med en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Dette er en diagnose som ikke inkluderer psykose. Behring Breivik ville dermed ha blitt å anse som strafferettslig tilregnelig. Han kunne i så fall ha blitt dømt til en fengselsstraff.

Åsgård tar høyde for at han ikke har sett hele rapporten til de to norske psykiaterne, og at han derfor ikke vil stille seg til doms over deres konklusjon, ut over å si at han er overrasket. Han påpeker også at psykiatri ikke er noen eksakt vitenskap.

Han sier han meget gjerne skulle ha lest hele den 230 sider lange rapporten, slik at han hadde hatt et bedre grunnlag for å uttale seg om konklusjonene.

Les også

Dette betyr rettspsykiaternes konklusjoner

Norsk rettspsykolog: — Overraskende

Rettspsykolog og forsker ved Oslo universitetssykehus, Pål Grøndahl, mener også at konklusjonen er overraskende.

- 75 til 80 prosent av de som går gjennom en slik undersøkelse blir vurdert som tilregnelige. Ut i fra det, så vil jeg si at det overraskende, sier Grøndahl .

Statsadvokat Svein Holden mener rapporten er grundig.

— Rapporten er grundig og omfattende, og gir fyldige premisser for konklusjonen. Den tar vi til etterretning, så få vi se hva den rettsmedisinske kommisjonen sier etter at de har gjennomgått den, sier Holden til Aftenposten.no.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no

 1. Les også

  Derfor mener de Behring Breivik ikke kan straffes

Anders Behring Breivik kan bli dømt til tvungent psykisk helsevern. Politiet/Scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Lekkasjer og rettspsykiatri

 2. KOMMENTAR

  Skal fortolkningen av vold bli kappløp om lettvinte forklaringer?

 3. KOMMENTAR

  Utfordrer forståelsen av menneskerettigheter | Per Anders Madsen

 4. NORGE

  Han er Norges mest brukte rettspsykiater- Jeg har aldri tenkt at arbeidsmengden har gått utover kvaliteten

 5. NORGE

  Terrortiltaltes forsvarer: – Han anser seg selv som tilregnelig fullt ut

 6. KOMMENTAR

  Dommen ble som ventet. Det kunne ikke bli noe annet enn 21 års forvaring for Philip Manshaus.