- Breivik bør få strafferabatt

Anders Behring Breiviks forsvarere mener dårlig beredskap ved regjeringskvartalet og på Utøya er faktorer som bør gi den terrortiltalte 32-åringen lavere straff, skriver VG.

Anders Behring Breiviks forsvarere mener han må få 30 prosent strafferabatt. FOTO: SCANPIX

På en pressekonferanse fredag vil de to forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra fortelle om sin strategi. Forsvarerne vil trekke fram alle formildende omstendigheter som kan føre til at straffen blir kortere enn fengsel eller forvaring i 21 år.

Punktene forsvarene vil bruke er for det første at Breivik har erkjent at han sto bak terrorhandlingene, og at han har forklart seg grundig om både forberedelser og gjennomføring. Etter norsk lov skal han da ha inntil 30 prosent strafferabatt.

For det andre forsøkte han to ganger å ringe politiet for å overgi seg under massakren på Utøya. For det tredje sparte Breivik livet til de yngste barna han kom over.

Til slutt vil forsvarerne peke på den dårlige sikkerheten i regjeringskvartalet, på Utøya og politiets responstid som sterkt medvirkende til at 32-åringen klarte å gjennomføre terroraksjonen,

Professor i kriminologi, Nils Christie, tror likevel ikke det vil være aktuelt å snakke om formildende omstendigheter i denne saken.

— Det denne personen har gjort er så hinsides og så redselsfullt, at det å snakke om formildende omstendigheter blir som å prøve å fylle vann i Atlanterhavet med teskje, sier Christie til VG.