Rapport: Norge anbefales å kutte elbil-fordeler

Norge anbefales å kutte elbil-fordelene og i stedet øke avgiftene på bensin- og dieselbiler, ifølge en ny rapport.

I en rapport utarbeidet av tolv forskere anbefales Norge å redusere subsidiene på elbiler og øke avgiftene på bensin- og dieselbiler. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • NTB
I en rapport utarbeidet av tolv forskere anbefales Norge å redusere subsidiene på elbiler og øke avgiftene på bensin- og dieselbiler. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I en rapport fra Nordisk ministerråds forskningssenter Nordregio, som har satt sammen tolv forskere til å gjøre opp status for den nordiske klimapolitikken, kommer det klare råd til norske politikere, skriver VG.

Norge anbefales blant annet å redusere elbil-subsidiene og øke avgiftene på biler som forurenser mer.

– Hvis målet er å redusere klimautslippene, er det mest effektive å rette tiltakene og avgiftene inn mot bilene som bidrar med de største utslippene, sier postdoktor Katinka Holtsmark ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo til avisen.

Hun sier videre at mindre elbilstøtte og dyrere fossile biler kan føre til at folk velger andre løsninger, som kollektivtransport.

Forskerne bak rapporten tilbakeviser også påstandene om at norsk oljeproduksjon vil bli erstattet av oljeproduksjon fra andre land hvis Norge kutter sin produksjon.

Holtsmark sier at dersom Norge ønsker å øke ambisjonene i klimapolitikken, bør også kutt i oljeproduksjonen vurderes. Det vil ikke bedre det norske klimaregnskapet, men det vil kutte de globale utslippene, ifølge postdoktoren.