Norge

Justisministeren talte om «frihet mot sosialisme» på frigjøringsdagen

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) snakket om frihet mot sosialisme i talen på frigjøringsdagen ved medaljeutdeling til veteraner på Jørstadmoen.

Gøran Kallmyr (Frp) tok nylig over som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Onsdag markerte han frigjøringsdagen på Jørstadmoen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Det er avisa Gudbrandsdølen Dagningen som skriver om besøket på Jørstadmoen.

– Men NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme, sa justisministeren i sin tale.

Arbeiderpartiordføreren i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, som var til stede sammen med resten av det offisielle følget, reagerte.

– Jeg synes det er veldig trist på en slik dag. Skuffende for denne spesielle dagen og verdigheten ved markeringen av frigjøringsdagen, sier han og legger til at det er utidig av regjeringens representant å bruke 8. mai til å forfekte partisyn, sier han til avisen.

Ifølge ordføreren var justisministerens formulering et tema blant enkelte av veteranene som fikk medaljer. Til stede var også familie av veteranene og tidligere offiserer, uniformerte soldater og befal i tillegg til politimesteren og fylkesmannen.

Kallmyr sier i ettertid at det ikke er noen grunn til at norske sosialdemokrater skal følge seg krenket av innholdet.

– Konteksten for utsagnet var de ideologiske motsetninger under den kalde krigen. Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre, sier han.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  SV krever settestatsråd for justisministeren i UDI-saker

 2. POLITIKK

  På barrikadene for kommunismen – i Rødt

 3. POLITIKK

  Erna Solberg: Jeg har fortsatt tillit til Kallmyr

 4. POLITIKK

  Opposisjonen om Kallmyrs au pair-trøbbel: – Det fremstår ikke som heldig

 5. VERDEN

  De reddet landet for 75 år siden. Nå vil Zinajda (98) og Viktor (91) vise vei ut av koronakrisen.

 6. POLITIKK

  UDI: Au pairen kunne ikke flytte inn hos Kallmyr