Norge

Stoltenberg: SV og Sp må klare seg selv

Stortingsvalget i 2013 nærmer seg, de borgerlige partiene samler seg og de rødgrønne er igjen langt unna flertall blant velgerne. Så hvordan skal Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg nok en gang komme seirende ut?

-Vi vet at Høyre og Frp vil dominere politikken på borgerlig side foran valget i 2013. Det vil bety betydelige skattekutt, privatisering av skolen, mindre til bistand og svekkelse av arbeidsmiljøloven. Jeg tror mange velgere kan mobiliseres i møte med et slikt alternativ, sier statsminister Jens Stoltenberg. Foto: STEIN J. BJØRGE

 • Ole Mathismoen
 • Thomas Boe Hornburg
  Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet

— Stoltenberg; skjønner du at mange etter snart syv år er lei av deg som statsminister?

— Det er en del av demokratiet. Jeg har respekt for det.

- Men har du økende sympati med dem som er forsynt?

— Nei! De som er mest lei av meg nå, var lei av meg allerede i 2005.

- Og for å ha det klart: Du går til valg på nytt rødgrønt flertall neste år?

— Det er min eneste plan, sier statsministeren, som også ser for seg at han tar gjenvalg til Stortinget.

Blått samarbeid vil mobilisere

Men de borgerlige partiene, som i terrorens kjølvann mistet sitt flertall blant velgerne, har nå et stort og økende flertall på meningsmålingene. Og landsmøtene i Frp og Venstre brakte et bredt borgerlig samarbeid noen skritt nærmere.

— Frykter du tøffere motstand fra en mer samlet borgerlig side?

— Jeg ønsker det velkommen. Det er bra for folkestyret, og det er bra for velgerne, som får klare alternativer.

- … men det svekker dine muligheter for å fortsette som statsminister?

— Nei. Det er i hvert fall ikke en ulempe. Vi vet at Høyre og Frp vil dominere politikken på borgerlig side. Det vil bety betydelige skattekutt, privatisering av skolen, mindre til bistand og svekkelse av arbeidsmiljøloven. Jeg tror mange velgere kan mobiliseres i møte med et slikt alternativ.

Stoltenberg bekrefter dermed det Aps partisekretær Raymond Johansen nylig sa til Klassekampen. Ifølge Johansen vil Ap fremover konsentrere seg mindre om "borgerlig kaos" og mer om å advare mot det "dramatiske retningsskifte" som Frp ved makten vil bety.

- Du savner det gamle Høyre. Hvorfor?

— Det grunnleggende nye med Høyre er at partiet vil samarbeide med Frp i regjering, et parti Høyre selv tidligere omtalte som uansvarlig og populistisk.

- Men Høyre har også flyttet seg politisk - mot sentrum?

— Nei. Hvis du ser på Høyres programmer og budsjetter, så er innholdet i politikken det samme. Det er ønsket om å samarbeide med Frp som er det fundamentalt nye.

SV og Sp på egen hånd

SV og Sp havnet begge på begredelige 6,2 prosents oppslutning i stortingsvalget i 2009. Siden har det gått nedover.

- Har du overhodet ansvar for Sp og SVs oppslutning?

— Jeg føler ansvar for at vi skal ha et godt samarbeid i regjering og at alle de tre partiene skal sette sitt preg på Regjeringens arbeid. Men det ville bare virke mot sin hensikt om jeg skulle ta ansvar for SV og Sps partiarbeid og oppslutning.

- Føler du virkelig ikke noe ansvar for et SV som vaker rundt sperregrensen?

— Den dagen jeg skal ta ansvar for andre partiers oppslutning, så tiltar jeg meg en rolle jeg ikke har. Det vil lett omfattes som fornærmende.

- Men du har et ansvar for at velgerne synes SV og Sp får lite gjennomslag i Regjeringen?

— I mange av de viktige sakene for denne Regjeringen får alle tre partiene gjennomslag. Så er det andre saker som handler mer om tautrekking, men også der preger Sp og SV Regjeringens politikk.

Økonomi mindre viktig

Den rødgrønne regjeringen kunne i 2009 takke finanskrisen for valgseieren. Nå vil andre temaer enn økonomi presse seg frem, mener Stoltenberg.

- Hvilke hovedtemaer vil dominere valget?

— Det ene er arbeid og verdiskaping. Det rommer ansvarlig oljepengebruk, lav ledighet og arbeidslinjen som skal gjøre det lettere å komme i jobb. Så er det kunnskap. Det handler om bedre kvalitet i skole og forskning og om frafall i skolen. Det tredje er helse og omsorg, som både handler om å tilføre mer ressurser i stede for skattelettelse, men som også handler om fornyelse, ikke minst digitalisering.

- Du nevner ikke engang klima som en viktig sak …

— Problemet med å nevne tre saker er at det alltid finnes en fjerde og en femte. Klima er selvfølgelig helt grunnleggende. Samferdsel også.

Samme retorikk, mer fornyelse

- "Velferd fremfor skattelette" gjentok du til det kjedsommelige sist. Kan vi håpe på noe nytt neste år?

— Vi har ikke noe plan nå om å endre retorikken, og innholdet i budskapet kommer til å være knyttet til det samme. Om vi så bruker litt andre ord, er ikke avgjort ennå.

- Det siste halvåret synes jeg du har snakket mer om fornyelse av offentlig sektor. Er det bevisst?

— Det kan godt være, men det er ikke nytt. Var det noe jeg var opptatt av i min første periode som statsminister, var det fornyelse.

- Til slutt: Mange ser tegn til maktarroganse hos deg og Ap etter syv år i posisjon. Gjør du?

— Det spørsmålet er nesten umulig å besvare, for hvis man ikke ser noe tegn til svakhet, så er man arrogant. Jeg advarer meg selv og alle andre mot å tro at makt er noe vi har fått til odel og eie. Det er en tillit som må vinnes hver dag. Det sier jeg til meg selv, og jeg har mange medarbeidere som minner meg om det hver dag. De tar meg ned.

tbh@aftenposten.no

 1. Les også

  Stoltenberg: Frp vil tappe oljefondet

 2. Les også

  Navarsete redd for å tape valget på vei og bane

 3. Les også

  Arbeidsfolket svikter sosialistene

 4. Les også

  Kleppa gir seg neste år