PST fikk Manshaus-tips: «Hyperinteressert i reaktive politiske bevegelser»

Manshaus’ ekstreme holdninger og medlemskap i en skyteklubb førte til bekymringsmelding til PST ett år før angrepet. Psykiatriekspert mener det er stor risiko for at tiltalte kan begå nye voldshandlinger.

Moskeen i Bærum ble angrepet i august i fjor. I disse dager pågår rettssaken mot Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett.

I juni 2018 mottok PST et tips om terrortiltalte Philip Manshaus. Tirsdag ble tipset lest opp i Asker og Bærum tingrett, der rettssaken mot Manshaus pågår i disse dager.

Tipseren var bekymret for Manshaus’ ekstreme holdninger blant annet om innvandrere og kvinner.

«Etter rådgivning med en venn tenker jeg at det er bedre å si ifra en gang for mye enn en gang for lite», heter det i tipset.

Tipseren skriver videre at han er spesielt bekymret for en ung mann han har møtt et par ganger. Tipseren la merke til «sterke politiske og konservative standpunkter» fra en ung person.

«Hyperinteressert i reaktive politiske bevegelser»

«Politisk, nasjonalist, ønsker en autoritær stat, ønsker ikke å stemples som høyreekstrem, men reagerer veldig anerkjennende på betegnelsen», er en beskrivelse av 22-åringen som PST fikk.

Hans holdninger overfor homofile og kvinner i Forsvaret var også et tema i tipset.

«Han er hyperinteressert i reaktive politiske bevegelser. Promoterer et ansvar for å få mange barn. Nylig meldt inn i en skyteklubb og godkjent for bruk av skytevåpen», meldte tipseren til PST 14 måneder før angrepet mot moskeen i Bærum.

Det kom ikke frem i retten hvordan PST behandlet tipset.

– Vi gjorde flere og grundige undersøkelser av ham. Men vår vurdering den gang var at det ikke var grunn til å gå videre. Det er vårt oppdrag å forebygge terror. Det har vi ikke lykkes med i dette tilfellet, sa seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, til Aftenposten to dager etter angrepet mot moskeen i fjor.

Rettssaken mot Philip Manshaus er nå i siste fase. Tirsdag fikk retten blant annet høre hvordan en tipser beskrev den terrortiltalte i et tips til PST. Her er Manshaus med sin forsvarer Unni Fries.
Les også

Vennene om terrortiltalte Philip Manshaus: Han endret seg

Vurderte å bli skomaker

Politiet fant også et notat over Manshaus’ kortsiktige og langsiktige mål i hans notater. Ett av målene var å undersøke «andre håndverksprofesjoner, som for eksempel skomaker».

Han hadde også mål om å bytte leietager for sin leilighet på Grünerløkka for å øke de månedlige inntektene.

Å skaffe førerkort for kjøring med tilhenger, ta førerkort for minibuss, etablere materiallager, kjøpe håndvåpen og anskaffe brynje var noen av målene han hadde for 2019 og 2020.

Psykologispesialist mener tiltalte er tilregnelig

Tre sakkyndige ble oppnevnt av retten til å vurdere Philip Manshaus i september i fjor. De har blant annet undersøkt om premissene for tilregnelighet er til stede eller ikke. I desember konkluderte de med at Manshaus var tilregnelig da han begikk drapet på søsteren og angrepet moskeen i Bærum.

Sakkyndig psykologspesialist Anne Lill Ørbeck var den første av tre sakkyndige som forklarte seg i Asker og Bærum tingrett tirsdag formiddag.

– Det er tre premisser som er tilknyttet til utilregnelighet. Det er om observanden har vært psykotisk. Og da er det psykose i rettspsykiatrisk forstand, eller dette som går på evnenivå som er formulert som psykisk utviklingshemmet i høy grad. Og det tredje premisset er om det kan foreligge, eller om vedkommende har hatt, en sterk bevissthetsforstyrrelse, innledet Ørbeck.

Les også

En ny type høyreekstreme gir nye etiske utfordringer

Reagerte på grimaser

Hun understreket at de sakkyndige ikke har vurdert hans meninger.

– Vi bestemte oss tidlig for ikke å gå inn i ideologien i denne saken. Det er mange rare meninger folk kan ha uten at vi kan kalle dem for gale i rettssammenheng, sa Ørbeck.

De sakkyndige som har vurdert draps- og terrorsiktede: Spesialist i psykiatri Helge Haugerud og Anne Lill Ørbeck

Manshaus fikk også i oppgave å utføre intelligenstester.

– Han var jo veldig god på intelligensoppgaver. Over gjennomsnittet faktisk, ifølge psykologen.

Hun sa også i retten at under en av samtalene begynte Manshaus å lage grimaser «som ikke helt passet med samtalen».

– Det distraherte meg litt. Jeg fikk liksom ikke helt tak på hva det er vi snakker om nå, sa Ørbeck.

Mener det er risiko for at Manshaus kan begå nye voldshandlinger

Sakkyndig spesialist i psykiatri, Helge Haugerud, har sett på risiko for fremtidig vold. Haugerud nevnte også at Manshaus har i avhør gitt uttrykk for at han var lei seg for å ikke oppnå målet om å drepe flest mulig muslimer.

– De sakkyndige har ikke funnet at observanden tilfredsstiller kriteriene om personlighetsforstyrrelse, konkluderte Haugerud.

De sakkyndige mener det er fare for at Manshaus kan begå nye voldshandlinger i fremtiden.

– De sakkyndige vurderer at observanden uten restriktive tiltak vil være i høyrisikogruppe for fremtidig vold, sa Haugerud.

Haugerud sa det ikke hadde kommet frem noe under rettsforhandlingene som påvirket deres konklusjonen.

Også Ørbeck og Rita Lyngved, sakkyndig spesialist i psykiatri, svarte ja på at konklusjonen fra desember opprettholdes.