Norge

Dødssyk 67-åring fjernet fra lungekø

 • June Westerweld

- Vi skulle gjerne gjort hyggelige ting sammen igjen. Gått turer, reist på ferier. Dette håpet ble helt knust da Terje ble tatt av listen. Får han ikke lunge, må vi bare vente på at han skal dø, sier kona til Terje Tunold-Hanssen, Kari-Ann Hellingsrud. Foto: STEIN J. BJØRGE

 • Du er blitt for gammel til å stå på venteliste, får Terje Tunold-Hanssen beskjed om.

Han forteller at Rikshospitalet sier at de har for mange i køen for å få ny lunge og at de har bestemt seg for å sette en aldersgrense på 67 år.

— Det var dødsbudskapet for meg. Jeg lever allerede på overtid og kan ikke leve særlig lenge med de lungene jeg har i dag, sier Tunold-Hanssen. Han og kona Kari-Ann Hellingsrud sitter hjemme i stuen på den lille idylliske gården i Vestfold. Terje får hjelp til å puste lettere med en oksygentank ved siden av lenestolen. Han har ti prosent lungekapasitet igjen. Alle anstrengelser gjør ham tungpusten.

- Jeg blir sliten av å spise. Går jeg fra stuen og inn til kjøkkenet, må jeg sette meg ned og hvile. Jeg har ikke gått opp i andre etasje på over ett år. Det er for tungt, forteller Tunold-Hanssen.

Etter flere år med tung pust og dårlig lungekapasitet fikk han i 2008 beskjed fra Rikshospitalet om at han ville bli satt på venteliste for ny lunge. Da var han 64 år. Fordi han ellers var frisk, ga muligheten håp om et langt liv.

— Det var jo som et eventyr. Det kunne gi meg et nytt liv, kanskje i tjue år til. Jeg så alle de som gikk rundt på sykehuset og hadde fått ny lunge, og deres liv var totalt forvandlet, sier Tunold-Hanssen.

Friluftsmann

Han utdannet seg på idrettshøyskolen og har vært gymlærer og inspektør ved ungdomsskolen i Kongsberg i mange år. Friluftsliv var den store pasjonen.

— Det er et spesielt sted på Hardangervidda jeg har vært 35 ganger. Jeg kjenner det stedet som min egen lomme, sier han.

Også Finmark og nærområdet har vært besøkt hyppig.

Men røyken tok lungene. Han begynte da han var 16 og klarte først å slutte for seks år siden.

- Da jeg var ung, tenkte jeg ikke så mye på hvilke konsekvenser det kunne få for fremtiden og alderdommen. Jeg visste nok heller ikke alt det man vet i dag om hvor farlig røyking er, sier Tunold-Hanssen.

Han fikk Kols for syv år siden. Etter at han ble satt på venteliste for nye lunger, har han vært på sykehuset til samtale om egen helse hver fjerde måned.

— Hver gang sier de når vi går at: "Takk for i dag, håper vi ikke sees neste gang". Innforstått at de håper de har funnet en lunge før det har gått fire nye måneder. Det samme sa de bare måneden før jeg fikk beskjeden om at jeg ikke fikk stå på listen lenger, sier Tunold-Hanssen.

Tilsynssak

Kona Kari-Ann Hellingsrud forteller at de aldri fikk beskjed om at det var snakk om at man kunne bli tatt av listen da han ble ført opp på den.

- Å få denne beskjeden føles nesten som aktiv dødshjelp. For oss handler det om liv og død, det er så brutalt, sier Hellingsrud.

De har nå klaget saken inn for helsetilsynet i Oslo og Akershus, som har opprettet tilsynssak mot Oslo universitetssykehus.

— Vi ser på denne saken nå. Å bruke alder som et argument for ikke å gi behandling er ikke godt nok i seg selv. Det må være ut fra en totalsituasjon at man vurderer om pasienten ikke kan dra nytte av behandlingen, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

Han sier at det er legitimt at en venteliste sorteres, men mener familien burde fått informasjon da de ble satt på venteliste om at de kunne tas av listen.

Han understreker også at Kols og andre livsstilssykdommer ikke har noen betydning for om man får hjelp.

- I norsk helsevesen skal alle ha lik hjelp, uavhengig av hva som er årsaken til sykdommen, sier Schou.

Selv skulle Tunold-Hanssen ønske han aldri hadde tatt i en røyk.

— Nå håper jeg at jeg kan få en ny sjanse, sånn at jeg kan dra på fisketurer igjen. Gjerne reise litt sammen med kona, og ikke minst leke utendørs sammen med barnebarna, sier han.

 1. Les også

  Sykehuset Østfold overså kreft hos to pasienter

 2. Les også

  Lengst ventetid for pasienter med lungekreft

 3. Les også

  Innrømmer for dårlig kunnskap om egne helsereformer

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Alder avgjør om lungesyke kan få nye organer

 2. NORGE
  Publisert:

  Han er 79, men har hjertet til en 47-åring

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  De fikk beholde mamma

 4. NORGE
  Publisert:

  Oppretter tilsynssak etter Aftenposten-avsløring

 5. NORGE
  Publisert:

  – Jobben min er å holde meg i live, og det er ikke et liv

 6. NORGE
  Publisert:

  Kreftpasient måtte google seg frem til norsk studie som kan gi ham ekstra levetid