Norge

- Ringte flere ganger for å overgi seg

Anders Behring Breivik sier at han ringte politiet flere ganger for å overgi seg. Likevel fortsatte han å skyte flere ungdommer etter samtalene.

Behring Breivik har i avhør forklart at han ringte ti ganger til 112-sentralen for å overgi seg, men at han bare kom gjennom til politiet to ganger. FOTO: REUTERS Foto: STR

  • Monica Strømdahl
    Fotograf

Behrings Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, forteller til Aftenposten at den terrorsiktede mannen ikke var fornøyd med politiets respons på samtalene. I lange avhør tirsdag og onsdag har Anders Behring Breivik (32) forklart seg i detalj om hendelsesforløpet på Utøya.

Her har han forklart at han, i en pause under skytingen, gjentatte ganger ringte politiets nødnummer 112 for å overgi seg.

— Han forklarer at han i god tid før han ble pågrepet selv ringte til politiet. Han sier at han ringte ti ganger, og at han fikk svar ved to anledninger. Han presenterte seg da som kommandør, og med fullt navn. Min klient sa at han ønsket å overgi seg - han brukte ordet «kapitulere» - og ba om bekreftelse fra politiet på at det var akseptert. Han hevder at han fikk tilbakemeldinger han ikke forsto. Han sier at han da ba om å bli ringt tilbake, slik at han kunne få beskjed om at budskapet om at han ville overgi seg var mottatt, sier Lippestad.

Forsvareren presiserer at han ikke har sett telefonloggene, men har bedt om å få høre opptakene.

Fredag bekreftet politiet at en mann som de tror var terrorsiktede Anders Behring Breivik ringte politiet minst en gang under massakren på Utøya. Se videoen under.

— Ble ikke ringt

Siktede skal ha ventet «en liten stund» på at politiet skulle ringe tilbake. Vitner har fortalt om en lang pause i skytingen som kan passe med disse opplysningene.

— Han ble aldri ringt tilbake. I hans hode gjorde han da vurderinger det er vanskelig å forstå; enten om han skulle ta sitt eget liv eller fortsette det han kaller operasjonen. Han valgte å fortsette skytingen til politiet kom.

- Hvorfor stanset han ikke skytingen selv på dette tidspunktet?

— Det er vanskelig å besvare.

Forsvareren tror ikke 32-åringen hadde noen annen hensikt med oppringningene enn å overgi seg uten å bli skutt. Behring Breivik har fortalt at han på dette tidspunktet hadde «nådd målet sitt».

— Han forklarer at han anså handlingene på det tidspunktet som så omfattende at han ville få mediedekning og spredt manifestet sitt.

Et NRK-helikopter kretset over Utøya før politiet ankom øya. Lippestad tolker sin klient dithen at han trodde det var et politihelikopter og at han kunne bli skutt når som helst.

Skjøt etterpå

Behring Breiviks skal ha ringt fra forskjellige steder på øya.

— Den siste samtalen skjedde nok nede ved vannet, sier Lippestad, uten at han vil utdype nærmere hvor på øya dette var.

Behring Breivik skal så ha gått en «nokså lang rute» på øya etter den siste samtalen, og begynt å skyte igjen.

— Jeg vil ikke gi noen tall på hvor mange han skjøt. Han fant og skjøt mot to grupper etter det, og sendte også en del skuddsalver ut i vannet.

Da Delta-gruppen ankom Utøya, klokken 18.25, så de skuddsalver i vannet på sørsiden av øya. Behring Breivik ble pågrepet i skogen ved sørspissen av øya to minutter senere. Han sto da med armene i været, med våpen femten meter bak ham.

Ringte fra et av ofrenes mobil

Aftenposten har tidligere skrevet at Behring Breivik ringte én gang til politiet. Han skal da ha sagt «oppdrag utført». I mediene er det blitt referert at han ringte fra sin egen telefon.

I de siste avhørene har han imidlertid forklart at han ikke fant telefonen sin, og at han i stedet ringte fra en annen persons mobil. Denne mobilen skal han ha funnet i en kiosk på øya.

Aftenposten kjenner ikke til om mobilen er beslaglagt av politiet.

- Sier siktede dette for å sette politiet i et dårlig lys, Lippestad?

— Det kan hende. Men hvis det er tilfellet at han har ringt inn og politiet ikke har reagert på det, så er det min oppgave som forsvarer å påpeke det. Så får samfunnet og politiet vurdere hva man skal mene om politiets håndtering.

- En del av etterforskningen

Politiet bekrefter at operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt mottok én samtale fra Anders Behring Breivik. Hit gikk samtalene som politiet i Hønefoss ikke hadde kapasitet til å ta imot.

Visepolitimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Jan Erik Strøm, kan ikke si når denne samtalen ble mottatt.

— Jeg kan ikke her og nå huske når vi fikk den samtalen. Alt dette er loggført. Slike spørsmål må Oslo svare på siden de har etterforskningen av dette, sier Strøm.

- Stemmer det at dere fikk to oppringninger fra Behring Breivik?

— Det må Oslo politidistrikt svare på.

Politiet i Oslo var ikke tilgjengelig for kommentar i går, utover følgende melding:

— Vi kan bekrefte at det er registrert innringning fra en som utgir seg for å være siktede. Denne er registrert i politiets operasjonssentral i Drammen. Det er sikret logg og gjort opptak av denne samtalen, og det er en del av etterforskningen. Jeg har ikke oversikt over antall oppringninger som eventuelt ikke er besvart, sier pressetalsmann Roar Hanssen.

Les også

  1. Vil gi mer til politiet

  2. - Uaktuelt å sette ut båt fra Utvika brygge

  3. Krigsinnsats gir dårligere beredskap