Norge

Politiet leter etter flere bombe-ofre

Politiet oppfordrer alle som var i nærheten av bomben i Oslo om å ta kontakt.

Politiet mener det er bombeofre som ikke i dag regner seg som fornærmet i juridisk forstand, og vil derfor ha kontakt med disse. Foto: Øijord, Thomas Winje

 • Fred C. Gjestad
 • Ola Mjaaland

Det er gått over to uker siden Anders Behring Breiviks (32) terrorangrep mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Så lang har politiet registrert over 600 fornærmede i saken. Nå etterlyser de flere.

— Mange er fornærmet uten å vite det

— Vi vet allerede at det er en rekke departementsansatte som var tilstede, og vi ber de melde seg for politiet. Vi mener de er å anse som fornærmet i forsøk på overlagt drap, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressekonferanse i politihuset i Oslo mandag ettermiddag.

Politiet mener at ettersom Anders Behring Breivik forsøkte å ta livet av så mange som mulig med bilbomben og på Utøya, må han også dømmes for forsøk på forsettlig eller forsøk på overlagt drap for alle disse forholdene.

Det vil si at alle som var tilstede i nærheten av bomben i Oslo sentrum er å regne som fornærmet i den kommende rettssaken. Det samme gjelder alle som var på Utøya og hjelpemannskapene som kom til, de regnes også som fornærmet.

— Vi antar at det er mange som er fornærmet uten at de har sagt ifra til politiet og uten at de er klar over det selv, sier Kraby.

De som blir registrert som fornærmet får automatisk krav på bistandsadvokat og de blir endel av rettssaken mot Anders Behring Breivik og kan fremsette erstatning- og oppreisingskrav.

Mottakstelefon

— Noe av utfordringen er å avgrense. Skal vi sette grensen der hvor vinduer ble knust, og at alle innenfor denne radiusen er å regne som fornærmet?, sa Kraby under pressekonfernasen.

Nå i første omgang ønsker de en oversikt over alle som var i nærheten av bomben, så får de sette en avgrensning senere.

I løpet av denne uken vil politiet opprette en egen mottakstelefon der personer som er fornærmet kan henvende seg.

Politiet har så langt avhørt omlag 200 personer. Men avhørslisten kan bli veldig mye lenger. Alle som er fornærmet skal avhøres, samt alle som har informasjon som kan hjelpe politiet.

50 barn under 16 år

— En av våre utfordringer er at alle som er under 16 år skal avhøres i et dommeravhør, slik at de slipper å møte i rettssaken. Og på Utøya var det mange av dem, sier Kraby.

Han anslår at det er omlag 50 personer som skal avhøres i dommeravhør. Etter loven skal det gjøres i løpet av 14 dager, en frist politiet ikke har sjans til å holde i denne saken.

— Disse avhørene skal prioriteres, sier Kraby.

Politiet arbeider nå med å utarbeide en felles mal for å gjennomføre avhørene av alle de voksne fornærmede og pårørende.

— Vi trenger en mal for å gjennomføre disse avhørene på en skånsom måte, og samtidig trenger vi en felles mal slik at vi får samordnet avhørene, sier Kraby.

Kontakt med Behring Breivik blir etterforsket

Det har tidligere fremkommet at politiet i Oslo fester lit til vitneobservasjoner som knytter Behring Breivik til en matbutikk i Kragerø sentrum få dager før 22. juli. Der skal han ha blitt observert med to andre menn.

— Det er et tema i avhørene som vi kommer til å sjekke ut. Vi er kjent med problemstillingen og de personene som er navngitt som vi kan vite hvem er, de blir kontaktet., sier Kraby til Aftenposten.no.

— Har det fremkommet noe verdifullt i de siste avhørene av siktede?

— Det at han generelt sett er villig til å snakke og gi oss så mye detaljer som han gjør. Det er veldig verdifullt. Han er svært detaljrik, så fra et etterforskningsståsted er det veldig verdifullt.

Politiet undersøke all kontakt med Behring Breivik med lys og lupe, men foreløpig mistenker de ikke at Behring Breivik skal ha hatt medhjelpere.

— Det er ingen andre mistenkte enn siktede. Vi følger opp spor i nettdebatter, men det er ingen andre mistenkte. Vi noterer oss at det er folk som støtter ham, men fra det til at du blir medvirker i denne skaen her, det er et langt skritt. Vi følger opp sporene og mange blir sjekket ut av saken., forteller Kraby.

 1. Les også

  Behring Breivik kan straffes selv om han var utilregnelig

 2. Les også

  Flere hundre fornærmede etter terrorbomben

 3. Les også

  Overlevende raser mot NRK