Manet ekstreme briter til kamp

Bare måneder før han slo til i Oslo, sendte Behring Breivik følgende melding til britiske høyreekstreme: «Keep up the good work».

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal ha hatt kontakt med den britiske høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL) så sent som 9. mars i år, ifølge den britiske antifascistiske organisasjonen Searchlight.
  • Kristina Overn Henrik Hylland Uhlving Andreas Bakke Foss Vibeke Knoop Rachline

Les også:

Behring Breivik skal ved flere anledninger det siste året ha hatt kontakt med den britiske nasjonalistbevegelsen English Defence League (EDL).

I går skrev den britiske avisen The Daily Telegraph at den terrorsiktede 32-åringen har hatt omfattende kontakt med britiske høyreekstreme organisasjoner. Ifølge avisen skal Behring Breivik selv ha vært i London i mars 2010 og møtt tillitsvalgte.

Aktiv

Den britiske antifascistiske organisasjonen Searchlight har fulgt det høyreekstreme miljøet i Storbritannia i flere år. I går avdekket i går at Behring Breivik også så sent som 9. mars i år skal ha vært aktiv på et EDL-nettforum.

Her skal han ha oppfordret britiske høyreekstremister til å «holde frem med det flotte arbeidet dere gjør»,

Kamp

Behring Breivik skriver videre at han ønsker å delta på EDL-demonstrasjoner i England og spør: «Ville det ikke være fint med et norsk flagg ved siden av det britiske, det vil si, hvis en nordmann er velkommen?»

EDL-støttespillerne svarer at han er svært velkommen, hvor på Behring Breivik skriver: «Det håper jeg. Vi utkjemper en felles kamp mot islamofascistene.»

Begrenset

Selv hevder organisasjonen at kontakten har vært svært begrenset, og tar avstand fra nordmannens ugjerninger.

I sitt «manifest» avviser imidlertid Behring Breivik EDL som en demokratisk bevegelse. Han kaller dem naive idioter som ikke er villig til å bruke terror som virkemiddel.

Under press

Presset mot britenes statsminister David Cameron om å slå ned på høyreekstreme krefter i landet, øker ettersom båndene mellom Behring Breivik og EDL blir tydeligere. –Innenriksdepartementet må nå formelt klassifisere EDL som en ekstremistisk organisasjon som gjør at politiet kan benytte seg av samme metoder mot dem, som mot andre ekstremistiske organisasjoner, sier leder i Searchlight, Nick Lowles.

Søndag slo Cameron fast at britiske myndigheter tok båndene mellom Behring Breivik og EDL «ekstremt alvorlig».

I sitt såkalte manifest hevder Behring Breivik å være medlem av noe han kaller Knights Templar (KT), en «orden» grunnlagt i London.

Celler

Etter at han ble pågrepet har Behring Breivik forklart at det er to aktive celler i hans organisasjon i Norge, og at det finnes flere andre celler i den vestlige verden.

Oslo-politiet, Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og britiske myndigheter jobber nå med å få klarhet i om organisasjonen i det hele tatt eksisterer.

— Vi undersøker disse forbindelsene. Det er rabbel fra en galning, men vi er likevel nødt til å etterforske dem, sier en talsmann for det britiske innenriksdepartementet til Aftenposten.

Norske nasjonalister Aftenposten har vært i kontakt med, tviler imidlertid på at Knights Templar finnes.

— Jeg tror ikke det er så mange som har hørt om dem tidligere, og jeg har mine tvil om det eksisterer, sier en kilde i Norwegian Defence League.

Mentor

Breivik hevder videre å ha hatt en engelsk «mentor», som skal ha skissert grunnlaget for hans antiislamske og voldelige ideologi.

«Det var han som først beskrev den perfekte ridder og som skrev det første utkastet til dette kompendiet,» hevder Behring Breivik i sitt «manifest».

Den britiske avisen The Daily Telegraph mener det kan være en blogger, som går under navnet «The Lionheart».

Bloggeren, som tidligere er blitt arrestert for å ha oppviglet til rasehat, omtaler selv nordmannen som en «håpløs fyr som dreper uskyldige norske barn».

Den europeiske politiorganisasjonen EUROPOL har bedt om flere etterforskere, for å kunne kartlegge Behring Breiviks angivelige bånd til Storbritannia, ifølge den britiske avisen The Guardian.