Frode Berg leverte reiseregninger til den hemmelige kontaktpersonen

GARDERMOEN (Aftenposten): Etter fem dager i skjul for omverdenen, sto Frode Berg frem tirsdag kveld i en strengt regissert pressekonferanse på Gardermoen. Der fortalte han blant annet at han leverte reiseregninger til personen som ba ham frakte de hemmelige pakkene til Russland.

Tirsdag kveld møtte Frode Berg norsk presse etter at han kom hjem fra fangenskap i Russland.

For første gang skulle Berg selv fortelle sin historie etter 710 dager i fangenskap i Russland. Tirsdag klokken 19 satte han seg ned foran et stort presseoppbud.

– Hei. Det er fantastisk å være her, åpnet han med.

Berg fortalte at en person han hadde tillit til, stolte på og som han kjente fra tidligere arbeidsforhold ba ham om en tjeneste neste gang han skulle til Russland. Dette var i 2014.

– Jeg visste at han hadde tilknytning til E-tjenesten, men det hele er blitt presentert som noe mer uskyldig for meg, sa Berg.

Han oppfattet det først som en tilfeldig vennetjeneste, og ikke et oppdrag for norske myndigheter. Den oppfatningen skulle senere endre seg, men ikke før det var for sent.

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg sa meg ikke skyldig i rettssaken. Jeg er ingen agent. Jeg har aldri følt meg vervet av E-tjenesten i Norge.

Han skulle sende en pakke til en adresse i Moskva. Berg fortalte at han fikk forståelse av at det var økonomisk hjelp, og at det på denne måten ble ufarliggjort. Han fortalte også at han totalt fem ganger utførte en slik tjeneste.

Frode Berg ankom pressekonferansen på Gardermoen tirsdag kveld.

Leverte reiseregninger til den hemmelige kontakten

Han fortalte videre at han leverte reiseregning til kontaktpersonen, som dekket reiseutgifter for disse turene, men at han aldri fikk betalt for oppdragene.

– Så da skjønte du at det var staten som sto bak din kontaktperson på et eller annet vis, spurte TV2.

– Ja, svarte Berg.

På oppfølgingsspørsmål fra Aftenposten, forklarer Berg reiseregningene slik:

– Det er jo naturlig at jeg ikke skulle ha utgifter for å reise til Moskva og være nødt til å bo på hotell Metropol og dekke kost og slikt.

– Hvem leverte du reiseregningene til?

– De leverte jeg til min kontaktperson for å få dekket mine utlegg.

– Føler meg utsatt for et stort tillitsbrudd fra representanter i E-tjenesten

I slutten av 2016 begynte han imidlertid å bli nervøs.

– Jeg begynte å bli nervøs for hva dette egentlig var. Etter hvert forsto jeg at dette ikke dreide seg om en vennetjeneste, og jeg sa klart fra i mars 2017 at jeg ikke ønsket å gjøre det mer. Da ble det veldig viktig for dem at jeg gjorde en siste levering i Moskva, sa Berg, og fortalte at han følte seg presset til å si ja.

Berg sa han forsøkte å avslutte oppdragene to ganger, men ble overbevist om å fortsette blant annet ved at kontakten sa at «du, Frode, er en god nordmann og kjenner Russland».

– Hva var det som fikk deg til å tenke deg om i mars 2017?

– Det var fordi jeg aldri fikk et svar på hva dette var til, og de svarte unnvikende. Det er lett å være etterpåklok, og kall meg gjerne naiv, men jeg føler meg ført bak lyset og utsatt for et stort tillitsbrudd fra representanter i E-tjenesten, sa Berg.

Han sa også at han oppfattet seg selv som en ufrivillig spion.

– Vi har tabbet oss riktig ut

Han sa at han aldri ble forespeilet noen risiko.

– Jeg var overhodet ikke forberedt på noe sånt oppdrag som jeg ble sendt på. Jeg er ikke happy med den situasjonen jeg har kommet opp i. Jeg er skuffet og bitter på det som har skjedd og på dem som har forårsaket denne saken.

Berg sa at han ikke ønsker å svare på hva som skal til for å reparere sårene.

– Det får vi komme tilbake til senere.

Han fortalte at han skjemmes av å være del av denne saken.

– Vi har tabbet oss riktig ut i etterretningen mot Russland. Etterretning må vi ha, også mot Russland. Men her har vi dummet oss ut. Er ikke dette et avtalt spill mellom Norge og Russland, er det en etterretningsskandale av dimensjoner, sa Berg.

Han ble irritert da norske myndigheter først forholdt seg tause om pågripelsen.

– Det irriterer meg fortsatt, og det er jeg ikke ferdig med. De ba min familie og støttespillere ligge lavt overfor mediene.

Etteretningstjenesten skriver i en e-post til NTB at de ikke ønsker å kommentere Bergs uttalelser.

Frode Berg føres i håndjern til et fengslingsmøte i Lefortovo-domstolen 3. mai 2018 av FSB-vakter.

Ensidig fengselskost

Han fortalte om pågripelsen utenfor hotellet i Moskva, og at det har vært tøft å være i fengselet.

– I fengselet er jeg blitt behandlet med respekt. Jeg er nok blitt behandlet bedre enn mine medfanger, av ulike grunner, sa han.

Berg fortalte at han i Lefortovo-fengselet til FSB fikk grøt til frokost, suppe og kanskje en fiskebit midt på dagen, og det samme senere på dagen. I tillegg har han annenhver uke fått brakt inn grønnsaker, frukt og andre ting fra ansatte ved den norske ambassaden.

Berg tilbrakte det meste av døgnet på en celle på 7,9 kvadratmeter, uten varmt vann og med nesten ingen kontakt med omverdenen. Han har stort sett vært holdt på cellen hele døgnet, med unntak av en time lufting pr. dag.

– Psykisk tortur, sa hans forsvarer i Russland Ilja Novikov da Berg hadde tilbrakt ett år isolasjon.

Han fortalte også at alt føltes veldig usikkert hele tiden.

– En vanlig nordmann hadde ikke hatt så lang levetid der inne. Det er ganske tøft, sa Berg.

Han har ikke sittet til bords og spist med kniv og gaffel på to år, fortalte han.

Berg har allerede begynt å skrive bok.

– Jeg har skrevet dagbok hver dag, pluss mye annet. Jeg må spare en del herfra, sa han.

Bilde av f.v. Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, Frode Berg, advokat Brynjulf Risnes og UDs representant Snøfrid Emterud, lagt ut på Risnes´ facebookside lørdag ettermiddag.

– Støtten jeg har fått har vært livsviktig

Berg fortalte at ventetiden har vært tøff, før han tok en pustepause og sa:

– Jeg håper inderlig at dette ikke har bidratt til å skade det gode folk til folk-samarbeidet vi har opparbeidet. Vit at den støtten jeg har fått har vært livsviktig i russisk fangenskap. Nå vil jeg nyte den friheten med familien. Takk, sa Berg som avslutning på sin innledning.

Ble vekket midt på natten og kjørt til flyplassen

Berg fortalte at han torsdag ble flyttet til en ventecelle ved fengselets utgang. Der fikk han kofferten sin. Klokken 18 kom fengselsdirektøren og spurte om han var klar for avreise. Klokken 0315 natt til fredag ble han vekket og fikk 30 minutter til å gjøre seg klar til å dra.

En ventende bil med FSB-folk kjørte ham ut til flyplassen, hvor han reiste med rutefly til Kaliningrad. Der ble han kjørt til en FSB-avdeling, hvor han fikk opplest benådningen av president Vladimir Putin og beskjed om at han var en fri mann.

Etter å ha passert grensen fra Kaliningrad fredag kl. 11.00, tilbrakte Frode Berg to dager i en leid luksusvilla i Litauen med sin advokat, lege, representanter for E-tjenesten og Utenriksdepartementet.

– Først ringte statsministeren, og deretter utenriksministeren, og de er ganske ydmyke.

Han sa at statsministeren var såpass pratsom at han knapt slapp til, og at hun hadde invitert ham til å møtes for ytterligere samtaler.

Et finskregistrert privatjet sto parkert på flyplassen i Vilnius lørdag kveld. I 18.40-tiden tok det av og satte kursen nordvestover. Trolig med Frode Berg om bord. Et likt fly landet på Gardermoen senere samme natt.

Natt til søndag landet han på en mørklagt del av Gardermoen.

Søndag, mandag og tirsdag befant Berg seg i skjul et sted på Østlandet. Der har han tilbud om fortsatt å oppholde seg.

Dagen før pressekonferansen hadde Berg møter både etterretningssjef Morten Haga Lund og Politiets sikkerhetstjeneste.

Les også

Jakten på dobbeltagentene som lurte norsk etterretning, fører til Natalja og Vasilij på Den røde plass.

Frode Berg sammen med sin kone Anita på ukjent sted på Østlandet 17. november, etter at han kom tilbake til Norge etter nær to år i russisk fangenskap.

Vil forsøke å få erstatning fra norske myndigheter

Berg mener han vet at norske myndigheter har gjort det de har hatt mulighet til for å få ham fri.

Berg fortalte at han ikke har fått tilbud om noen økonomisk kompensasjon for det han har opplevd. Han sa også at han ikke har fått noen begrensninger fra norske myndigheter om hva han kan uttale seg om.

– Det vil være naturlig at den norske stat ser på muligheten for å betale Frode Berg en erstatning etter det han har vært gjennom i Russland, sa Bergs advokat Brynjulf Risnes til NRK i oktober.

– Vi kommer aldri til å gi noen bekreftelse på om han har jobbet for norsk etterretning eller ikke, sa statsminister Erna Solberg fredag.