Akershus universitetssykehus (Ahus) sliter med store kapasitetsproblemer fredag ettermiddag.
Akuttmottaket har sett nå seg nødt til å ta i bruk det som kalles «gymsalen», et fysioterapirom som egentlig ble åpnet i forbindelse med kriseberedskapen under influensasesongen tidligere i år.
– Det ble åpnet som et katastrofemottak da vi hadde beredskap under influensatiden, men vi trenger det fortsatt, sier lege og tillitsvalg Heidi Espvik, som selv var på jobb i akuttmottaket fredag ettermiddag.
Samtlige sengeplasser ved akuttmottaket var tidvis i bruk fredag. Også «gymsalen» var full, opplyser Espvik.
Magevirus på hjertepost
Stein Vaaler, viseadministrerende direktør ved Ahus, forteller at en av årsakene til problemene er at to sengeposter for hjerte— og nyrepasienter er blitt rammet av magevirus.
– Det gjør situasjonen mer krevende enn den ellers ville vært, sier han til Aftenposten.
Tillitsvalgt Espvik forteller på sin side at de har opplevd et stort trykk hele uken, og at de generelt sett har opplevd store kapasitetsproblemer ved akuttmottaket den siste tiden. Dette på tross av at influensasesongen er på hell.
– Nå er det veldig fullt her. Omgangssyken på hjerteposten gjør også at vi ikke kan ha folk i korridoren der, noe som gjør det ekstra vanskelig, sier hun.
Måtte kalle inn til møte
Sykehusledelsen kalte inn til møte fredag ettermiddag for å finne ut av hva de skal gjøre med situasjonen.
Vaaler opplyser at de under møtet kom frem til fire strakstiltak.
1. Sengeplasser som egentlig skal stenges for helgen, holdes åpne.
2. Sykehuset åpner et sengeareal som normalt ikke brukes.
3. Sengeplasser på pasienthotellet blir tatt i bruk.
4. «Gymsalen» åpnes.
– Det tilsvarer omtrent 40 sengeplasser, sier Vaaler.
Krever handling
Kapasitetsproblemene fredag er bare én av svært mange meldinger den siste tiden om hvordan sykehuset sliter med å håndtere alle pasientene de har ansvaret for.
Espvik er oppgitt over at ikke mer gjøres for å bedre situasjonen ved sykehuset.
– Jeg synes det er helt utrolig at Helse Sør-Øst ikke ser alvoret i dette nå som det er så fullt. Om 10 år har vi 100 000 flere personer som tilhører sykehuset. Jeg lurer på hvor sterkt vi leger må si ifra før noe skjer. Hva vi må gjøre for at de skal forstå at her må det virkelig bygges ut? spør Espvik.
– Det er noe med hvordan det er å jobbe her også, når folk har forventet helgefri, men blir kalt ned i mottaket fordi det er så mange pasienter. Vi orker ikke at det skal være sånn hele tiden, legene blir utslitt av det, legger hun til.