Norge

Storaksjon bremser hasjleveransene til Oslo sentrum

I en omfattende aksjon pågrep Oslopolitiet i går ni sentrale distributører av hasj til det åpenlyse narkotikamarkedet i Oslo sentrum.

  • Arild M. Jonassen

Se video fra razziaen øverst i saken.

Marokkanerestyrer nær sagt alle ledd i importkjeden av hasj fra Marokko til Norge. Ogsåden antatte hovedmannen i Norge er av marokkansk opprinnelse.

Det samme gjelder flere underselger. Det er disse som igjen fôrer gateselgerne med stoff. Aftenpostens team var med da Oslopolitiets spanere slo til i går mot en serie adresser i Oslo i går. Nær 20underselgere av forskjellige nasjonaliteter skulle tas.

Jakten fortsetter i dagenesom kommer.

Les også

Smuglet samme parti heroin to ganger til Norge

I to år har Oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet kartlagt den norske delen av nettverket. Avsløringen startet med beslag av 825 kilo hasj tidligere i år. I gårsdagens aksjon ble det i en dekkleilighet funnet 50 kilo hasj, mye av det klargjort for gatesalg. Politiethar gjennom sin etterforskningavdekket at minimum1,2 tonn hasj har funnet veien helt frem til gatemarkedet i Oslo sentrum.Nettverkets import av samlet to tonn hasj har en verdi av drøyt en kvart milliard kroner i småsalg til kjøperne som sirkler rundt gateselgerne ved Oslo S og Akerselva som bier rundt honningkrukken.

Slik så døren inn til den narkomistenkte ut, etter at politiet hadde vært på besøk.

Avsløringene startet i våres. Et nederlandsk vogntog ble stoppet med 325 kilo hasj i Larvik. Ytterligere 500 kilo ble beslaglagt i sommerunder en aksjon påStrømmen og i et narkotikadepot i Askim. I disse aksjonene ble 14 menn pågrepet, også den antatte toppsjefen i Norge. Men politiet vil slå ut hele distribusjonskjeden.

Derfor slo de i går til motnorske distributører av hasj. Mange av disse har egne nettverk som har hånden på stoffet før det når Oslos gateselgere. De er både nordmenn, albanere, serbere, pakistanere og marokkanere.

Knust med rambukk

Aftenpostens team fulgte en gruppe med fem spanere da de aksjonerte mot leiligheten til en velkjent marokkansk hasjdistributør (33). Døren ble knust med rambukk, men leiligheten var tom. Få timer senere meldte han seg på Politihuset.

For få år siden ble han dømt til seks år og tre måneders fengsel som deltager i et annet stort marokkansk hasjnettverk her i landet.

Marokkaneren skal, ifølge siktelsen, ha solgt flere titalls kilo hasj, mens andre mellommenn har egne nettverk der de har fordelt opptil flere hundre kilo hasj. Alle så nær som en av dem er kjente narkotikaforbrytere fra tidligere saker. Etter omfattende forberedelser mener politiet de har godt grunnlag for sine siktelser.

Les også

Over 1000 osloelever narkosjekket

I en dekkleilighet noen kvartaler unna marokkanerens leilighet fant to spanere i går 50 kilo hasj, stoff verd minst seks millioner kroner som politiet mener tilhører en annenunderselger avslørt gjennom etterforskningen. Selv om den norske toppsjefen er tatt, fôres de fortsatt med stoff.Noe av hasjen var delt opp i 200 grams pakker, klargjort for leveranse til noen av Oslos gateselgere, mest afrikanske asylsøkere. I en annen leiligheter det funnet flere hundre tusen kroner i kontanter.

Prisen på partiet kan mer enn dobles hvis det er hasj av beste kvalitet. Prisen er fra 100 til 250 kroner. Navn som Ferrari og hest angir kvalitetsgraden. Åstedsgranskere jobbet i går for å finne fingeravtrykk og DNA-spor på hasjpartiet som kan avsløre de impliserte.

Ett av mange hasjnettverk

Sjefen i seksjonen for organisert kriminalitet, Einar Aas, er fornøyd med resultatet av aksjonen så langt. Han påpeker at aksjonen er i tråd med politimester Anstein Gjengedals strategi, nemlig å ramme den åpenlyse omsetningen av hasj i områdene rundt Oslo S.

— Sentrale mellommenn er pågrepet, og flere skal tas, bare vi finner dem, sier Aas.

Over 50 kilo hasj ble beslaglagt under aksjonen.

— Vil aksjonen strupe hasjsalget i Oslo sentrum den nærmeste tiden?

— Dette bremser de kriminelle nettverkene, Men aktørene i det illegale markedet er så mange av vi må nedkjempet ytterligere fire-fem slike nettverk for å få en merkbar virkning i stofftilgangen, sier Aas.

PolitioverbetjentHarald Bøhler forklarer hvorforpolitiets aksjon mot narkotikaligaenes sentrale aktører bremser nettverkene. Nettverket som nå er avslørt, har sendt anslagsvis 500 kilo hasj til Norge hver tredje til fjerde måned. Nye partier bestilles når ett parti leveres.

Veien er kort fra de store hasjdepotene i Nederland til Norge, men etter mange narkotikaavsløringer de siste årene så er de impliserte forsiktige, og jobber sakte av frykt for å bli tatt. Dette gjør at det totale omfanget av innførsler reduseres, sier han.