Norge

Mener for mye omsorg kan gi barna søvnproblemer

Helsesøster og forfatter Nina Misvær forteller at barnas søvnproblemer ofte går så mye utover foreldrene at de blir deprimerte og sliter med samlivet

Mange foreldre sliter med å gå fra gråtende barn. ILLUSTRASJONSFOTO.

 • June Westerweld

Ahlborg, Misvær og Møller publiserte i 2009 en studie om småbarnsforeldres parforhold der over halvparten blant annet oppga at de hadde opplevd det som et problem den siste måneden at de var for trøtte til å ha sex.

Delta i debatten om barn og søvnprpblemer i kommentarfeltet under denne artikkelen, eller gårsdagens om skrikekurer

— Når så mange opplever det som et problem for samlivet at de ikke får sove nok, så er det svært forståelig at mange ønsker hjelp med metoder for å få barna til å sovne, sier Misvær.

Les også

- Jeg mener det er helt feil å la et lite spebarn ligge og gråte for seg selv

Hun underviser helsesøstre og skriver faglitteratur om blant annet barn og søvn, og mener det er overdrevet og ubegrunnet i forskning når mange nå tar til orde for å forby såkalte skrikekurer. Metoder hvor man får barnet til å sove ved at man lar det gråte, men går inn til det og minner om at man er tilstede. — Det er et medfødt instinkt at det er vanskelig å høre barnet sitt gråte. Derfor synes mange foreldre dette er tøft. Men med hverdagens krav er det viktig for både små og store med tilstrekkelig søvn og best for hele familien at man sover om natten, sier Misvær.

Mindre deprimert

Hun forteller at det finnes mye nyere forskning som viser at småbarnsmødre fikk det bedre med seg selv etter at de fikk hjelp til søvnrutiner.

- Mødre som var deprimerte ble betydelig mindre deprimerte når de fikk søvnhjelp slik at barna sov hele natten. Vi skal ikke undervurdere hvor viktig søvn er for både voksne og barn i det hektiske livet vi lever, sier Misvær.

Hun understreker at det finnes forskjellige metoder for å få barna til å sove, men at de såkalte skrikekurene, eller trøstekurene som Misvær selv kaller dem, har vist seg å være effektive.

— Og jeg tror ikke det er skadelig, i min drøyt 20 års praksis som helsesøster har aldri opplevd det. Jeg tror at hvis barna har en trygg tilknytning til foreldrene fra før, så skader det ikke trygghetsfølelsen at de opplever at foreldrene er tydelige når det kommer til den halvtimen med legging om kvelden.

Hun forteller at hun aldri har oppfordret foreldre som ikke orker å høre barnet sitt gråte til å bruke disse metodene.

- Og man kan også gjøre det ved å sitte inne på rommet sammen med barnet, hvis man ikke vil gå ut.

Misvær mener man må se på helheten.

— Det er heller ikke bra for barna når mor og far er så trøtte at de blir fortvilet, får dårlig samliv og ikke har noe til overs for barna på dagen. Også barn blir urolige og misfornøyde når de ikke får søvn.

For mye omsorg

Misvær sier at det ofte er slik at det er de barna som får enten for mye, eller for lite omsorg som sliter med søvn.

— Mange strekker seg langt for barna, og gir mye service på natten, mat, melk, flaske, smokk, løfter det opp og vugger. Min erfaring viser at det er for mye omsorg.

 1. Les også

  Vil forby skrikekurer for spebarn

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Ny forskning: Spedbarn bør ut av foreldrenes soverom etter seks måneder

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Sliter barnet ditt med å sove? Her er søvnekspertenes tips – fra nyfødt til tenåring.

 3. FAMILIE OG OPPVEKST

  Er det greit å slakke på barnas leggetider i ferien? Vi har spurt søvnterapeutene.

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Advarer mot å gi sukkervann til babyer

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Fersk søvnstudie fastslår: Stor forskjell mellom kvinner og menn

 6. NORGE

  Filleristing av baby: seks års fengsel