Nå kan du finne ut hvor mye neandertaler du er

Kanskje skal du være litt forsiktig med å omtale en annen som neandertaler. For det kan godt hende at du er selv er 4 ganger mer neandertaler enn ham eller henne.

Neandertalerne og menneskene er i slekt.
  • Gunhild Haugnes

Våre forfedre fikk barn med neandertalerne for 50000-80000 år siden.

Det ble slått fast en gang for alle nylig da forskerne fant ut at alle med europeisk eller asiatisk avstamming har 1 til 4 prosent av sine gener fra neandertalere ifølge nyhetstjenenesten videnskab.dk.

For flere titusener av år siden var vi ganske like. Likevel betegnes neandertalerne og de tidlige menneskene oftest som forskjellige arter, selv om de levde i samme tidsperiode.

Les også

<span style="font-size:90%">Du er 2 % neandertaler </span>

Så selv om neandertalerne døde ut for rundt 30000 år siden, så lever de fortsatt i oss alle.

Sjekke selv?

Nå skriver det samme nettstedet at en av forskere bak prosjektet bioinformatiker Eric Durand i samarbeid med et firma har utviklet en metode som gjør det mulig å finne ut hvor stor del av hver enkelts DNA som stammer fra neandertalerne.

Det kan gjøre ved hjelp av en enkelt spyttprøve. Genetisk laboratorium i Danmark kan finne det ut for de som tør å ta sjansen.

Er folk som har mest neandertaler-DNA mer "neandertalaktige" enn andre? Videnskab.dk har spurt Thomas Mailund, lektor i bioinformatik ved Aarhus Universitet.

— De er jo per definisjon det, svarer han smilende. Han har selv forsket på temaet.

- Vil ikke se det

— Men det er ingen grunn til å tro at du vil kunne se det på det. Så mye forskjell er det ikke i hvor mye neandertaler-DNA hver enkelt av oss har, sier Mailund - som ikke tenker å ta testen selv.

Han synes det er en morsom ting at det nå er mulig å finne ut av vår neandertalerarv, men mener at det foreløpig har en begrenset vitenskapelig verdi.

— Men selvfølgelig er det fantastisk at vi overhodet har muligheten til å gå inn og besvare den type spørsmål, sier han og påpeker at det straks kan bli mer interessant hvis det viser seg at det er mønstre i plasseringen av neandertalernes DNA i menneskenes genomer.

Han ser heller ikke bort fra at det kan være fordeler med å ha neandertaler-DNA. Neandertalerne levde i istiden. Kanskje hadde de et kuldetilpasningsgen, er blant spørmålene forskerne stiller seg.

Les også

Neandertalerne likevel ikke <br/> så smarte?

Hvem var de?

Hvem var så neandertalerne utover at det er en betegnelse på fortidsmennesker som man har funnet spor av i Europa og i det vestlige Asia.

Vi tenker ofte på dem på dem som kraftige, storvokste og med lav intelligens.

Men er det hele sannheten?

Dette forskes det fortsatt intenst på. New Scientist publiserte nylig en artikkel hvor man forsøker å gå inn i hodet på en neandertaler og stiller spørsmål som "Hva lo de av", "Gråt de?" og "Ble de forelsket?".