Norge

Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet

Regjeringen vil øke beløpet for pliktarv fra rundt 1 til 1,5 millioner kroner. Det opprinnelige forslaget var en økning til rundt 2,4 millioner kroner.

– Det var viktig for oss å få en endring som folk føler er naturlig. Vi mener det var en for stor økning fra én million til nesten 2,5 millioner, sier Frps Solveig Horne, her i Stortinget i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

  • NTB

Beløpet i det forslaget tilsvarer ifølge VG 15 ganger grunnbeløpet (G) i folketrygden, og regjeringspartiene ble enige om dette torsdag.

– Det var viktig for oss å få en endring som folk føler er naturlig. Vi mener det var en for stor økning fra én million til nesten 2,5 millioner, sier Frps Solveig Horne, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Ifølge Horne har partiet mottatt mange henvendelser fra vanlige mennesker som reagerte på den kraftige økningen i det opprinnelige forslaget.

– Vi mener at vi nå har funnet en bedre balanse mellom testators frie vilje og livsarvingenes arverett, sier Horne.

Siden de fire regjeringspartiene har flertall på Stortinget, blir forslaget etter alt å dømme vedtatt. I slutten av april skal justiskomiteen etter planen komme med sin innstilling til ny arvelov, skriver VG.

Pliktdelsarven utgjør til sammen to tredeler av hver av foreldrenes etterlatte formue, men er i dag begrenset til 1 million kroner fra hver av dem til hvert barn eller barns linje.

Les mer om

  1. Stortinget
  2. Økonomi
  3. Politikk