Norge

- De melder seg ut av arbeidslivet og inn i trygdesystemet

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist
Bashe Musse (46) kom fort i arbeid etter at han kom til Norge i 1987. Han er opprinnelig fra Somalia. Det bekymrer ham at det ikke er slik for alle innvandrere.
  • Mange møter utrolige barrièrer. De skriver CV, ringer på jobber, søker på jobb, men får ingenting, sier Bashe Musse. Han har jobbet med integrering i Norge i en årrekke.

— Arbeid er nordmenns identitet, men noen sliter med å forstå det. Mange innvandrere, og kanskje særlig kvinner, har aldri hatt fast jobb, sier Bashe Musse.

21 år gammel kom Musse (nå 46), leder i Somalisk nettverk, alene til Norge. Det var i 1987. Sin første jobb fikk han på Risør bibliotek etter åtte måneder. Han tror det ville vært vanskeligere hvis han hadde kommet i dag. I en årrekke har Musse, som utdannet seg ved Universitetet i Oslo, engasjert seg for å bidra til integrering av somaliske og andre innvandrere.

Ifølge Musse er somaliere mest opptatt av helse, utdanning til barna, den norske velstanden og pensjoner når de kommer til Norge. Han viser til at gjennomsnittsalderen i Somalia er 46–49 år for menn, 53 år for kvinner. Barnedødeligheten er høy. Han påpeker at det er få pakistanere og somaliere i 60-årsalderen som ikke er pensjonister.

— De tenker at de er gamle, de er ikke vant til å jobbe i så høy alder.

- Hvor viktig er det er å jobbe?

— Ja, det er akkurat det. Mange møter utrolige barrièrer. 40-50-åringer fra Somalia skriver CV, ringer på jobber, søker på jobb, men får ingenting. De mangler de riktige kontaktene for å få jobb, dermed mister de motivasjon, de gir opp.

Sove eller jobbe?

— De melder seg ut av arbeidslivet og inn i trygdesystemet. Og hva er gevinsten med å jobbe? Det er et viktig spørsmål. I Norge må man være kvalifisert for å jobbe som renholder, det gjør det vanskelig for mange, sier Musse.

Han kommer med et konkret eksempel:

— Mange tenker slik: Hva er forskjellen hvis du får 12.000 fra Nav eller om du jobber i en renholdsbedrift for 20.000 i måneden? Etter skatt får du det samme utbetalt som når du ikke jobber. Hva gjør du da? Sove og få 10 000 kroner – nå setter jeg det på spissen – eller jobbe, betale skatt og fortsatt få 10 000 kroner? Helt fraværende her er bevisstheten om at arbeid gir et sosialt nettverk, venner, kolleger og pensjonspoeng.

Kjenner ingen i jobb

Somaliske kvinner har fortalt Bashe Musse at de ikke kjenner noen som jobber her. Han er opptatt av at dette er en målgruppe som må fanges opp. Ikke minst fordi det påvirker barna om mor eller far jobber eller ikke.

Les også

Snur føydalkulturen ryggen - velger barn OG jobb

Også Ahmed Al-Ouda, leder i Den irakiske foreningen i Norge, erfarer at mange irakere blir stående utenfor arbeidslivet etter at de er kommet til Norge. Mange unge med iraksk bakgrunn har foreldre som aldri har vært i arbeidslivet. For foreldre som ikke har klart å integrere seg, er det viktigste sikkerhet, et sted å bo og sikre barna en god fremtid.

Utslitt når de kommer

— Mange er utslitt når de kommer hit. Mange over ca. 38 år sliter, de har gjennomgått mye tungt og har helseplager slik at de ikke er i stand til å jobbe.

Han forteller at de blir desto mer opptatt av at barna skal få utdannelse og jobb, som hans egne foreldre. De kom til Norge i 1997 som FN-flyktninger, og har ikke vært i fast jobb.

Les også

20 år. 23 handlingsplaner. 672 tiltak. Men fortsatt er arbeidsledigheten blant innvandrere tre ganger så høy

— Mine foreldre har vært på jobbkurs, veldig, veldig mye. Nå er pappa pensjonist, men mamma går på norskkurs, sier Al-Ouda som starter økonomistudier til høsten. - Hva må gjøres?

— Prøve å gi dem arbeidsoppgaver som ikke krever så mye fysisk arbeid.