Norge

Rekordhøyt snitt for avgangselever i VGS

Karaktersnittet for avgangselevene i videregående skole økte mye i år sammenlignet med i fjor. Avlyste eksamener er en del av forklaringen.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier økningen i snittkarakter for avgangselever i videregående er særlig stor i år, og at Utdanningsdirektoratet vil undersøke nærmere hva som kan være årsakene til endringen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

– Sist uke kom tall som viste at tiendeklassingene fikk høyere snitt enn normalt i år. Nå ser vi at avgangselevene i videregående også får høyere karakter enn året før, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Ifølge Kunnskapsdepartementet økte gjennomsnittskarakterene i 41 av 46 fellesfag sammenlignet med fjoråret. Samlet sett økte snittkarakteren fra 4,1 i fjor til 4,2 i år i disse fagene.

– Selv om ikke økningen i hvert enkelt fag er så stor, er det uvanlig at karakterene øker i så mange fag på samme tid, sier Melby.

Avlyste eksamener

På grunn av koronasituasjonen våren 2020 ble alle eksamener for elever i VGS avlyst, med noen få unntak. Normalt får mange av elevene noe dårligere karakterer på skriftlig eksamen enn i standpunkt.

Avlyste eksamener er derfor noe av forklaringen på bedre snitt, men ikke hele, ifølge Kunnskapsdepartementet. Elevene har nemlig også fått bedre standpunktkarakter.

– Da eksamenene ble avlyst, ble samtidig fristen for å sette standpunktkarakterer utsatt. Dermed fikk skolene bedre tid til å vurdere elevene. Disse faktorene kan ha medvirket til at årets tall skiller seg fra tidligere år, sier Melby.

– Vil undersøke årsaken

Kunnskapsministeren minner samtidig om at karaktersnittet har steget jevnt gjennom mange år.

– Økningen er likevel særlig stor i år, og Utdanningsdirektoratet vil undersøke nærmere hva som kan være årsakene til endringen i årets resultat, sier Melby.

Les mer om

 1. Utdanning
 2. Guri Melby
 3. Kunnskapsdepartementet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tiendeklassingene fikk høyere standpunktkarakterer

 2. NORGE

  Jan var på vei ut av videregående med toppkarakterer. Nå må han ta opp igjen alle fag.

 3. NORGE

  Camilla Stoltenberg om kjønnsforskjeller i skolen: – Regjeringens tiltak er ikke tilstrekkelige

 4. DEBATT

  «Koronagenerasjonen» fikk god undervisning og bedre karakterer

 5. NORGE

  Nye tall på fravær: Kunnskapsministeren bekymret for frafall

 6. NORGE

  Ingrid Alexandra begynner på videregående skole i Oslo