Allerede før skolestart hadde jentene et forsprang. Flere jenter enn gutter kunne lese og skrive ord før de begynte på skolen.

Halvparten av jenter i barnehagen kan skrive ord når de er blitt fem år. Blant guttene er det bare én av fem på samme alder som kan det, viser ny studie.

Inne er det tegning det går mest i for femåringene i Manglerud barnehage. Barne- og ungdomsarbeider Ellen Karstensen, Victoria Hellum, Simen Gotfredsen Sølsnes, Simen Bjerknes Larsen, barnehagelærer Kari Larsen og Fia Notburga Galler.

– Katten skal ha en mus på halen sin! sier Simen Bjerknes Larsen.

Sammen med tre andre femåringer og to ansatte i Manglerud barnehage sitter han og tegner. Barnehagelærer Kari Larsen tegner en mus på kattens hale og spør Simen om det er katten som har fanget den.

– Ja, sier han og ler litt av det komiske bildet.

I likhet med Simen Gotfredsen Sølsnes, Fia Notburga Galler og Victoria Hellum skal han begynne på skolen om ett år. De har ikke begynt med førskoleaktiviteter ennå, og bokstaver er ikke det de er mest opptatt av.

– Inne liker jeg best å bygge med duplo og tegne, sier Simen Bjerknes Larsen.

– Jeg liker best å tegne. Men jeg kan skrive navnet mitt, sier Fia Notburga Galler.

En ny undersøkelse av nesten 7500 barnehagebarn mellom fem og seks år viser store kjønnsforskjeller – i jenters favør.

Førskolejentene har oftere lært å skrive og lese mens de går i barnehagen sammenlignet med guttene. De har også færre oppmerksomhets- og språkvansker og bedre sosiale ferdigheter.

Les hele saken med abonnement