Geologene sjekker Veslemannen med webkamera. Spiret er borte.

Store deler av Veslemannen raste ut torsdag kveld. Spiret er borte. Geologene starter nå arbeidet med å kartlegge omfanget. Det skjer med webkamera.

  • NTB
  • Åshild Breian
Torsdag kom det en rekke store steinsprang fra Veslemannen.

– Så lenge det er rødt farenivå, kan ikke folk flytte hjem, men vi regner med at de største sprangene nå har gått, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til Aftenposten fredag klokken 8.40.

Det er fortsatt bevegelse og steinsprang i området.

– Vi ser det at spiret og en stor del av Veslemannen raste i går kveld. Det er fremdeles noe bevegelser og masser igjen i fjellpartiet, men det er naturlig etter et sånt skred, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NTB litt over klokken 7.

Mye nedbør skal være årsaken til at bevegelsene har økt de siste dagene.

Steimassene raste nedover fjellet.

24 ras i natt

Bare fra klokken 23 torsdag kveld til klokken 4.45 tidlig fredag morgen ble det registrert hele 24 ras, ifølge en fersk rapport fra Sivilforsvaret.

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august.

Torsdag gikk det en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftigste skredet gikk ved 21-tiden. NVE mener at dette er det største raset siden målingene startet høsten 2014.

– Vi vet at det er spiret som har rast ut. Det så vi på kamera torsdag kveld, sier Skrede.

Spiret var 40–50 meter høyt og holdt det ustabile fjellpartiet på plass. Det er store avstander, og det er ikke så lett å oppfatte størrelsen på bilder. NRK sender direkte fra Veslemannen.

Geolog Lars Harald Blikra anslår overfor NRK at det kan ha rast ut mellom 50.000 og 100.000 kubikkmeter med masse.

Området er roligere enn hva det var i natt, og bevegelsene har avtatt noe gjennom natten, men det er fortsatt bevegelse og sprang. Skredvarselet er fortsatt på høyeste farenivå.

Det er ifølge VG registrert rystelser fra skredet helt fra Trondheim til Bergen.

Les også

NVE: Store deler av Veslemannen har rast

Starter kartleggingen

To geologer vil starte kartleggingen. Da bruker de webkamera.

– Vi skal se hvor mye som har rast, og om det fortsatt er aktivitet i området. Videre vil vi forsøke å fly en drone over stedet for å ta bilder og dokumentere skredet, forteller geolog Ingrid Skrede i NVE.

Geologene kommer fra Trondheim. Deerfor tar det litt tid før de er på plass fredag. Fordi det fortsatt er bevegelse, er det usikkert om det er trygt for geologene å ta seg frem til stedet.

– Vi kommer nok ikke til å gå ned i området, men det er mulig vi går til toppen og ser ned, sier Skrede.

Les også

Beboerne ved Veslemannen er evakuert for 16. gang

Lettet

Ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma sier innbyggerne nå kan føle seg lettet etter fem krevende år. Han ser frem til at folk kan flytte hjem og at togene skal gå som normalt.

– Dette er først og fremst en stor dag for dem som endelig skal få fred, sier han og tilføyer at han er glad for at dette kan bety slutten på de mange evakueringene.

Torsdag kveld tok han selv turen opp til Marstein for å se fjellet falle. Da ble han nærmest rørt til tårer.

– Det var spesielt å stå der i går kveld, mens fjellet buldret og braket i bakgrunnen. Dette vil bety mye for samfunnet vårt, sier han.

Langvarig

Siden 2009 er fjellet blitt overvåket kontinuerlig i et forsøk på å forutsi når det kom til å rase. Høsten 2014 ble beboerne på nedsiden av fjellet evakuert for første gang, noe som har gjentatt seg en rekke ganger i de påfølgende årene. Geologene har fryktet at det store raset skulle gå, men hver gang har aktiviteten i det ustabile fjellpartiet roet seg.

Det har vært en rekke små og noe større steinsprang ved Mannen opp gjennom årene. I 2017 ble det gjort forsøk fra NVEs side på å provosere frem et ras ved å pumpe vann inn i fjellet. Forsøket var resultatløst.

I tillegg til at flere husstander har vært truet av de bevegelige steinmassene, har Raumabanen og europavei 136 gjennom dalen vært utsatt.