Norge

«Jens sa at alder ikke hadde noe å si»

HAMAR (Aftenposten.no): Rune Øygard skal ha forsikret jenta om at forholdet deres ikke var upassende ved å referere til en samtale med statsminister Jens Stoltenberg.

 • Sofie Gran Aspunvik

Når Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen starter sin utspørring av jenta i lagmannsretten i dag, vil fornærmede oppleve en langt mer konfronterende tone enn den aktor har brukt de siste to dagene.

Les også

SMS bekrefter ikke seksuell omgang

Larsen sa tirsdag at hun ikke nødvendigvis ville være tøffere, men at hun vil forsøke å finne ut om jenta snakker sant ved å konfrontere henne på det forsvareren omtaler som avvik i forklaringen.

— Viktig med detaljer

— Jeg har en 10-12 temaer som jeg vil komme inn på i min utspørring, sier Larsen til Aftenposten på vei inn i rettslokalet onsdag morgen. Hvilke temaer det er snakk om vil hun ikke avsløre, men hun sier at det blant annet vil relatere seg til utsagn fra nye vitner som forsvaret har kalt inn.

- Jenta har hatt problemer med å forklare seg rundt intime detaljer - hun har brutt ut i tårer og slitt med å fullføre setninger. Hvordan vil du forholde deg til det?

— Vi må jo ha detaljer, hvis ikke kan man begynne å lure på om det hun forteller faktisk har skjedd, sier Larsen.

- Ulike varianter

— Jeg merker meg at det er ulike varianter i forklaringen hennes og at den på enkelte punkter avviker fra den vi fikk høre i tingretten, sier Larsen.

Frem til nå har aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, stått for utspørringen av jenta som Øygard skal ha hatt seksuell omgang med gjentatte ganger fra 2009 til 2011. På det yngste skal jenta ha vært 13 år.

Innledningsvis hadde hun store problemer med å forklare seg rundt intime detaljer knyttet til kjærlighetsforholdet de to skal ha hatt. Hun brøt ofte ut i gråt, slet med å fullføre setninger og snakket svært lavt.

Vil ha Øygard i rettssalen

I går ble Øygard plassert i et annet rom i tinghuset på Hamar, med lyd- og bildeoverføring. Jenta snakket betraktelig lettere og langt mer sammenhengende da Øygard ikke var til stede.

Fra onsdag morgen starter rettsdagen imidlertid med Øygard i salen, etter forsvarerens ønske.

- Det er viktig at han får være til stede. Det gjør forsvarerjobben mye lettere for meg og det er også viktig at hans rettssikkerhet blir ivaretatt, sier Larsen.

På vei inn i lagmannsretten sier jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, at hun har forståelse for at Larsen ønsker at hennes klient skal være til stede i salen. Hun understreker samtidig at jenta forklarte seg bedre da han ikke var til stede i går.

Forberedt på konfrontasjon

Jenta er forberedt på å bli utfordret av forsvareren, sier bistandsadvokat Hjortdal. DAG W. GRUNDSETH

— Det ble mye lettere for henne da han ikke satt i rommet. Men jeg forstår selvsagt at forsvareren gjerne ser at klienten er i nærheten, sier Hjortdal. - Er jenta forberedt på at det kan bli en litt tøffere konfrontasjon fra forsvareren i dag?

— Ja, hun er forberedt på å svare på spørsmålene forsvareren måtte ha. Vi har forberedt oss på vet vi regner med vil komme, og vi tror vi vet hvor hun kommer til å prøve å klemme til. Så får vi se hva som dukker opp i utspørringen, sier Hjortdal.

«Jens sa at alder ikke hadde noe å si»

De første 40 minuttene av rettsdagen onsdag brukte aktor på å avslutte sin utspørring av jenta.

Han spurte om episoder der jenta oppfattet Øygard som sint, og hun bekreftet at dette har skjedd flere ganger.

Øygard skal blant annet ha dukket opp etter en pizzakveld hun hadde hatt med sine venner og vært frustrert over at jenta hadde en jevnaldrende kjæreste. På et annet tidspunkt skal han imidlertid ha bedt henne om å skaffe seg en kjæreste på hennes egen alder, for å dekke over forholdet de to hadde.

Aktor konfronterte jenta med et utsagn fra et rettslig avhør i 2011, hvor hun hevder at Øygard sa at han hadde snakket om forholdet deres med Jens Stoltenberg.

«Jens hadde sagt at alder hadde ingenting å si, hvis man er forelska så er man forelska. Hvis han ville ha meg så var det bare å satse», skal jenta ha sagt.

I lagmannsretten sier hun at hun ikke husker detaljene rundt dette, men at de riktig nok har snakket om Jens Stoltenberg og at Øygard ville at de to skulle møtes. Hun kan ikke gjenkalle det konkrete utsagnet.

— Det husker jeg ikke helt, svarer hun.

Deretter starter Mette Yvonne Larsen, Rune Øygards forsvarer, sin utspørring.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Disse SMS-ene ble sendt mellom avdøde og en av de tiltalte. To dager etter skal 31-åringen ha blitt drept.

 2. A-MAGASINET

  Advokat Siv Hallgren kjente et intenst sinne første gang hun så 22. juli-terroristen. Nå skal hun kjempe mot justismord.

 3. A-MAGASINET

  – Kroppen min var betaling for piller og sprit

 4. NORGE

  Rombarn holdes hjemme fra skolen etter drapsforsøk

 5. NORGE

  Utredet i tre måneder, men sjekket ikke grunnforhold

 6. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet