17.000 flyvninger i Europa er avlyst

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island skaper kaos i flytrafikken i Europa. Bare i dag kanselleres rundt 17.000 flyvninger.

Les også:

På en normal fredag ville det blitt gjennomført 28.000 flyvninger i Europa. Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør imidlertid at 17.000 av disse vil bli avlyst i dag, opplyser Eurocontrol.

Minst ett døgn til

Det skulle også vært rundt 600 interkontinentale flyvninger. Av de 300 som vanligvis ankommer Europa i morgentimene har kun mellom 100 og 120 landet.

Askeskyen er ventet å dreie sørover, og Eurocontrol regner med at flytrafikken i Europa vil bli påvirket av dette det kommende døgnet.

«Den vulkanske asken fortsetter å bevege seg mot øst og sørøst, og påvirkningen vil fortsette de neste 24 timene», heter det i en pressemelding.

Store deler av flytrafikken i Europa er rammet av vulkanasken.Her fra Frankfurt. FOTO:REUTERS.

En rekke land berørt

Fredag ble det klart at luftrommet fra Værnes og nordover til og med Bodø, Lofoten og Helgeland åpnes fram til klokken 20 i kveld.

Avinor presiserer imidlertid at ambulanseflyvninger vil bli prioritert. «Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling», skriver Avinor.

Luftrommet i 12 europeiske land er stengt eller delvis stengt fredag formiddag.

Mer aske

Ifølge geofysiker Einar Kjartansson ved Islands meteorologiske institutt er det sannsynlig at askeproduksjonen fra vulkanen vil fortsette i flere dager, og opptil mange uker.

Til nyhetsbyrået Associated Press opplyser Kjartansson at påvirkningen på lufttrafikken vil avhenge av været og vindretningen.

Vulkanutbruddet på Island kan føre til produksjon av aske i lang tid framover.