Tunnel i Bremanger holdes stengt lenge etter eksplosjon

Det knaker fortsatt inne i tunnelen etter at en trailerhenger med 16.500 liter bensin eksploderte. Men det er skal ikke være fare for at tunnelen kollapser.

En tankbil med rundt 16.000 liter bensin har kjørt i en fjellvegg i Skatestraumtunnelen i Bremanger og eksplodert onsdag formiddag.
  • Ntb
  • Nordis Seel Tennes
  • Ingvild Fjelltveit
  • Einar Fannemel
  • Kenneth Lia Solberg

Det var ved 10.30-tiden onsdag at det ble meldt at en tankbil med 16.500 liter bensin hadde kjørt inn i en fjellvegg i Skatestraumtunnelen i Bremanger i Sogn og Fjordane. Bensintankbilen eksploderte i den undersjøiske tunnelen.

— Vi hører fortsatt knaking inne i tunnelen, så vi tror det brenner fortsatt,sier Sveinung Hovland, prosjektleder for tunneler Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til BT.

— Det er ikke mer vann igjen i tunnelen. Det er pumpet ut.

Alle mannskaper ble av sikkerhetshensyn trukket ut av tunnelen tidligere i dag, og ingen går inn igjen før tidligst i morgen.

— Vi vil ta en vurdering i morgen formiddag om vi skal gå inn fra andre siden. Vi hører at det faller stein på denne siden, sier Hovland.

Han avviser samtidig at det er fare for tunnelkollaps, slik både politiet og flere medier - inkludert Aftenposten - meldte om tidligere i dag.

— Det er ikke fare for at tunnelen skal kollapse, sier Hovland.

Betongen sprakk under brannen

– Det er veldig varmt i tunnelen. Det gjør at betongen sprekker opp og kan falle ned, noe som gjør det farlig å oppholde seg i tunnelen nå, sier Margot Åsebø, fungerende avdelingsdirektør i veiavdeling Sogn og Fjordane, til Bergens Tidende.

Det er usikkert hvor mye vann som har sivet inn og hvor store skadene er – men det er uansett helt sikkert at tunnelen har fått omfattende skader og kommer til å være stengt i lang tid, ifølge Åsebø.

Sjøvann siver inn

Seks personer ble sendt til Førde sentralsjukehus fordi de hadde pustet inn røyk. Ingen skal være alvorlig skadet.

Politietmelder at totalt 13 personer kom seg av tunnelen på sørsiden. Seks personer fra nordsiden. Tre personer ble evakuert fra havnen og hus i nærheten.

Fryktet at tunnelen kan kollapse

Alle hjelpemannskapenen ble trukket ut av Skatestraumtunnellen etter at det ble observert vanntilsig i undervannstunnelen. Politiet fryktet at tunnelen skulle kollapse.

Under tunnelen er det et basseng som samler opp det naturlige nedsiget i tunellen. Det er ingen indikasjoner på at dette er i ferd med å fylles.

– Det skal normalt sett holde i flere dager, sier pressevakt Helge Rong i Statens vegvesen.

– Voldsom røyk

Alle nødetatene rykket ut da alarmen gikk.

– Brannen er kraftig og situasjonen er veldig uoversiktlig, meldte vaktleder Magni Brannsøy ved 110-sentralen i 11-tiden.

Hovedredningsentralen i Sør-Norge sendte av gårde et Sea King-helikopter. Bergen brannvesen fikk beskjed om å gjøre fem røykdykkere klare, men de fikk etter hvert beskjed om å avbryte oppdraget.

Øyenvitnene opplevde hendelsen som dramatisk.

– Vi kom kjørende og skulle inn i tunnelen, men så voldsom røyk og ble stanset av en bil som sperret veien. Inne i tunnelen så vi tankbilen. Deretter hørte vi to eksplosjoner, sier Kjell Idar Restad.

– Røyken var voldsom, og vi snudde, legger han til.

Ingvar Nygård bor 500 meter fra tunnelåpningen på sørsiden. Han forteller at han ikke hørte noe smell, men at det var en voldsom røykutvikling.

– Det var alvorlig svart røyk som strømmet ut av tunnelåpningen. Alle mulige redningsinstanser kom til stedet. Det har vært en voldsom aktivitet utenfor, sier Nygård.

– Normalt er det ikke så mye trafikk gjennom tunnelen, men nå på sommerstid er det gjerne mange turister som drar hit til Bremangerlandet. Det er mindre røyk nå, men fortsatt stor aktivitet i tunnelåpningen, sier han.

Stengt i flere dager

Bremanger kommune skriver på sinnettsideat tunnelen trolig blir stengt i flere dager. Alternative reiseturer er Oldeide - Måløy (fylkesveg 616) eller Grov - Isane (fylkesveg 614).

– De som skal for eksempel til Florø fra Bremanger må ta to ferger, så det er en drøy omvei, sier Molvær.

Det er begrensninger for tyngre kjøretøy. Maksvekt er 50 tonn, lengde 19,5 meter og bruksklasse er BK10. Bruksklasseer betegnelsen for de vekter som de forskjellige veiene tillates for.

Håper på midlertidig ferge

For dem som bor på Bremangerlandet, kan stengingen bety en liten halvdagsreise ekstra for å komme seg på jobb. Tall fra Vegvesenet viser at det er i gjennomsnitt 407 kjøretøy som passerer tunnelen i døgnet. På det meste kan det være opp mot 700 passeringer.

En av dem er Jarle Hauge som jobber som jobber i teknisk etat i Bremanger kommune i Svelgen.

– Jeg satser på at det blir satt opp en ferge ved det gamle sambandet som gikk før tunnelen kom, sier Haugen som bor på Berle på Bremangerlandet.

Å ta i bruk privatbåter kan også være en løsning, forteller Hauge. Hvis ikke, må han ta fergen mellom Oldeide og Måløy. Deretter kjøre til Stårheim for en ny ferge til Isane. Det er en tur på to timer og 40 minutter.

Medievakt Helge Rong i Statens vegvesen sier at å gjenopprette det gamle sambandet er en av mulighetene.

– Det er en løsning som diskuteres. Eventuelt sette inn en ekstraferje på eksisterende ruter. Men foreløpig meldes det om at sambandet mellom Måløy og Oldeide klarer å ta unna trafikken.