Norge

Sex foran skjema

Idrett handler ikke lenger bare om tider og lengder. Det gjelder også å vise seg frem. Og jentene får mest oppmerksomhet.

 • Arne Hole

"Pure erotic".-Det finnes ikke noe bedre enn en skøyterompe, sier Anni Friesinger, den tyske skjønnheten som også skal ha uttalt at skøyter er "pure erotic".-Nei, jeg sa ikke det. Jeg ble spurt om skøyter er erotikk, og da svarte jeg ja, presiserer 25-åringen. Kanskje ikke av de aller største korrigeringene i idrettshistorien, for Friesinger har aldri lagt skjul på at hun synes skøyter er sexy.-Trikotene er tynne, og du kan ikke gjemme noen ting. Vi har store muskler, men ikke såstore. Og det er muskler, ikke fett. Det ser rett og slett bra ut, forklarer Anni i et intervju med Time.Friesinger er en skøyteløper som ikke bare kaster armen, men også klærne. Det gjorde hun i Stern, og siden har hun vært en yndling både i media og blant fansen.Den canadiske skøytejenta Catriona LeMay-Doan er kjent for å gå skjorta av konkurrentene, samtidig som hun ikke er så redd for å kaste sin egen. I fjor ble hun kåret til årets sportskvinne i Canada. Kanskje ikke bare grunn av kvaliteter på banen?

Seksualisering

-Jeg tror toppidretten speiler resten av samfunnet og blir stadig mer seksualisert, og seksualiseringen er mer ekstrem blant kvinner enn menn, sier professor ved NIH, Kari Fasting, i et intervju med Bergens Tidende.Gulljenta Kari "Traa-løs" satte en ny standard for seksualisering i forrige måned. Sett tilbake blir det nesten komisk hvor mye oppmerksomhet Bækkelagets håndballjenter greide å få ved å blotte skuldrene for noen år siden. Etter det har Sola og NTG/Stabæk beveget seg litt inn på det erotiske, men i svært så pyntelige former.Det kvinnelige, australske fotballaget var kanskje først ute med å sende hele draktsettet til vask mens fotografen var til stede. Siden har mange andre snudd ryggen til tekstilfabrikantene.Skøyteløper Franziska Schenk lot seg kroppsmale, og sjelden har malerkunsten fenget tyskerne mer. Katarina Witt gikk friløp i Playboy — og ingen fikk brekninger av det de så der. Maria Butyrskaja valgte også Playboy fremfor Kvinner & Klær. Og Julia Tsjepalova syntes også det var godt å få tatt av seg den svette skitrøya.På tennisbanen har Venus Williams og Anna Kournikova gjort svært mislykkede forsøk på å skjule attributtene - og sponsorene sikler fornøyd.

Ikke opphisset

Assisterende toppidrettssjef Åsne Havnelid er hverken indignert eller opphisset over at flere og flere idrettsjenter sier ja takk til tilbud om å vise frem kroppene sine.-Det er opp til hver enkelt gutt og jente hvordan de vil profilere seg. De mye omtalte bildene av Kari Traa så jeg på forhånd, og jeg syntes de var helt greie, sier Havnelid. Olympiatoppen har ikke diskutert temaet og kommer heller ikke til å gjøre det.-Det er også andre innenfor andre kulturaktiviteter som stiller opp mer eller mindre avkledde, men da kommer ikke denne diskusjonen opp.-Kanskje fordi vi er vant til at popstjerner og skuespillere er ekshibisjonister, men ikke idrettsjenter?-Vi har flotte idrettsjenter i troppen, og jeg syns de må få lov til å vise seg frem slik de har lyst - og slik også menn har gjort før dem.

Signaleffekt

-Kan det sende noen uheldige signaler til yngre jenter at hvis de skal bli mediahelter, så bør de også kaste klærne?-Det er flere kategorier bilder. De jeg har sett er estetisk fine. Hvis noen ønsker å profilere seg på den måten, skal de få lov til det uten at vi er fordømmende. De bildene vi har sett innenfor idretten i Norge har vært veldig forsiktige.-Hvis Aftenposten nå kommer med et tilbud til deg og Bjørge Stensbøl om å vise frem litt?-Da sier vi nei, humrer Åsne Havnelid.

P.S.!Om det ikke er noen herrer som kaster klærne? Jo, da - kalenderen med Greis old boyslag er å få hos Narvesen!

 1. Les også

  Fra Oddvar Brå til Kari Traa

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Tilliten går tilbake

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5