Norge

Ble ikke trodd da han varslet om skyting på Utøya

Geir Johnsen i Lavangen Arbeiderparti i Troms ble ikke trodd da han ringte politiets nødtelefon for å varsle om at barna hans ble beskutt på Utøya fredag.

Politiet saumfarer Utøya etter fredagens skyteepisode. Foto: SCANPIX

Samleside: Alle våre saker om tragedien

– Vi sto klare til å spise middag da telefonen ringte. Det var datteren vår som var på Utøya på AUF-leir sammen med broren sin. Hun fortalte at det var løsnet skudd på øya, og at det brøt ut panikk. Jeg ba ungene komme seg i dekning, forteller Johnsen til Narvik-avisa Fremover..

Han viser telefonloggen hvor det fremgår at han ringte 112 flere ganger uten å få kontakt. Etter å ha slått første telefon 17.26 kom han endelig gjennom klokken 17.30.

Måtte ringe selv

– Det som skjedde da var at jeg rett og slett ikke ble trodd da jeg fortalte hva datteren på Utøya fortalte meg. Jeg fikk beskjed om at hvis dette var tilfelle, så fikk barna ringe selv. Underveis fikk jeg igjen kontakt med sønnen min på en annen telefon, men selv da jeg refererte til dette fikk jeg samme beskjed. Barna må ringe selv. Selv om jeg ba henne om å ta meg på alvor, sier han til Fremover.

Følelsen han satt med, var at han rett og slett ikke ble trodd. Mot slutten av samtalen, som han selv anslår å ha vart i 2–3 minutter, innrømmer han at frustrasjonen tok taket.

Beklager

– Jeg tror jeg sa noe som «Det var ikke mye hjelp å få hos dag, jævla kjerring». Da fikk jeg til tilsvar at jeg ikke skulle kalle henne ei kjerring. Og jeg skjønte at det ikke var hjelp å få her, sier han.

I stedet ringte han heller en gammel venn med kontor på Arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget i Oslo, og Johnsen fikk beskjed om at aksjonen var i gang.

Politiet beklager saken, men kan ikke bekrefte hendelsesforløpet.

– Hvis dette er tilfelle, er det forferdelig. Det som beskrives, skal ikke skje, sier Magne Hugo Nilsen, leder for operasjonssentralen ved Midtre Hålogaland politidistrikt, til Fremover.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Meldingene fra Utøya: «Ikke ring meg. Dere er verdens beste foreldre»

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Meldingene fra Utøya

 3. NORGE
  Publisert:

  Presten: -Jeg ringte straks politiet og ba de legge seg fullstendig flate.

 4. SID
  Publisert:

  «Mina» frykter at datteren som brøt med familien, har mistet respekt i miljøet for alltid

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Hun ville rømme fra fordømmelsen mot «tyskertøsene», og fikk det bare til på denne måten

 6. NORGE
  Publisert:

  Mannen har truet og hetset i 30 år. Nå er han dømt til fengsel igjen, for trusler mot NRKs Tove Bjørgaas.