Norge

Hver nordmann kaster nesten et halvt tonn søppel hvert år

Selv om vi kastet mindre søppel i 2016 enn i 2015, kaster hver av oss nesten 200 kilo mer enn for 25 år siden. 

Statistikk fra SSB viser at hver nordmann kaster nesten et halvt tonn husholdningsavfall hvert år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
  • NTB

Ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn kastet mindre søppel i 2016, enn de gjorde i 2015, melder ABC Nyheter. Selv om statistikken går ned, kaster likevel hver nordmann i snitt 82.7 prosent mer husholdningsavfall årlig sammenlignet med tall fra 1992. Da kastet vi bare 237 kilo hver, mot 433 kilo i fjor.

Daglig leder Hildegunn Bull Iversen i stiftelsen LOOP (som jobber med å motivere til bedre kildesortering) sier at avfallsmengden har økt veldig siden 1990-tallet, men at det er bra at vi nå blir mer bevisste.

– Kildesortering er en veldig enkel måte å være med å redde miljøet på, sier Bull Iversen til ABC Nyheter.

I fjor kastet vi 6 kilo mindre søppel enn i 2015, men siden 1992 har altså husholdningsavfallet per innbygger økt voldsomt. I alt kastet nordmenn 2.227.000 tonn avfall i fjor – 125 prosent mer enn i 1992. Bull Iversen forteller at den store økningen henger sammen med økt levestandard, og at løsningen på søppelproblemet kan ligge under kjøkkenbenken.

– Å ha orden under kjøkkenbenken er viktig, og det gjør ting enklere. I tillegg er det positivt om forbrukerne er bevisste på hva de kjøper, og at de selger eller gir bort ting som de ikke lenger har bruk for, sier Bull Iversen.

Les også

  1. Her er alt søppelet etter Kristine siden høsten 2015

  2. Fant 38 millioner biter søppel i stillehavsparadis

  3. Jeg trodde noen ville hjelpe meg med å plukke søppel. Det skjedde ikke | Astrid Oseid

  4. Gjør suksess med søppel

Les mer om

  1. Miljø
  2. Statistisk sentralbyrå
  3. Avfall