Norge

Spionsiktede Botsjkarjov varetektsfengslet i ytterligere to uker

Spionmistenkte Mikhail Botsjkarjov (51) blir varetektsfengslet i ytterligere to uker, med brev- og besøkskontroll. Russisk UD raser og kaller det «ren utpressing».

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Dan P. Neegaard
  Journalist og fotograf

Den spionmistenkte russeren var tydelig skuffet etter kjennelsen fra Oslo tingrett, som umiddelbart ble anket. Han føler hele saken mot han er feil.

– De kan fortsette å varetektsfengsle meg så lenge de vil. Det er helt umulig å finne en svart katt i et svart rom, sa Botsjkarjov til pressen etter fengslingsmøtet.

Kjennelsen fra Oslo tingrett gjør at den spionmistenkte russeren vil sitte i varetekt frem til 18. oktober, gitt at anken ikke fører frem.

 • Les også: Spionsiktet russer er bestefar og kommer fra russisk minister-familie
Botsjkarjov varetektsfengsles i ytterligere to uker, her sammen med sin forsvarsadvokat Hege Aakre.

Fortsatt skjellig grunn til mistanke

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde på forhånd ikke ønsket å kommentere hvorvidt de mener mistanken mot den siktede russeren er blitt styrket eller svekket i løpet av etterforskningen. PST ba om at fengslingsmøtet skulle føres bak lukkede dører, men anmodningen ble ikke tatt til følge.

Politiadvokat Kathrine Tonstad fra PST mener de fortsatt har grunn til mistenke 51-åringen for etterretning mot statshemmeligheter.

– Etterforskningen er fortsatt i en tidlig fase. Men PST mener det fortsatt ligger skjellig grunn til mistanke, og vi mener det er viktig å få gjennomført de aktuelle etterforskningsskrittene, sa Tonstad til Aftenposten.

PST mener det fortsatt er en fare for bevisforspillelse. Tonstad ønsker ikke å konkretisere den videre etterforskningen, men sier at PST trenger tid. Hun ønsker ikke å si om det er gjort beslag av elektroniske enheter eller andre personlige eiendeler.

– Bidrar siktede i etterforskningen?

– Han er samarbeidsvillig og har latt seg avhøre, sier hun, uten å ville kommentere hvor mange avhør det har vært av den siktede russeren.

PST mener fortsatt de har skjellig grunn til mistanke mot den spionsiktede russeren, her representert ved politiadvokat Kathrine Tonstad i Oslo tingrett.

Botsjkarjov: – Det er ikke akkurat Hilton

Overfor pressen avviste Botsjkarjov alle anklagene rettet mot ham.

– Det jeg gjorde, var å delta og ta opptak av foredrag. Jeg oppførte meg slik som jeg har gjort på andre foredrag. Slik jeg ser det, gjorde jeg ingenting som var mistenkelig, sa Botsjkarjov.

51-åringen sier at han ikke kan uttale seg om det politiet har omtalt som merkelig adferd på Stortinget.

– Jeg har ikke mulighet til å snakke om det, sier han.

Russeren, som har vært varetektsfengslet i to uker, er så langt ikke spesielt imponert over de norske fengselsfasilitetene.

– Det er ikke akkurat Hilton.

Botsjkarjov avviste onsdag alle anklagene rettet mot ham, her sammen med advokat Hege Aakre.

Retten: Mener mistankegrunnlaget kan være noe svekket

Den spionsiktede russerens forsvarer, advokat Hege Aakre, sier at 51-åringen er uenig i kjennelsen og grunnlaget for videre fengsling.

– Men vi merker oss at retten påpeker at det kan synes som om mistankegrunnlaget er noe svekket, sier Aakre til Aftenposten.

– Hvordan vil du beskrive mistankegrunnlaget mot din klient?

– Det er svekket. Noe som også ble bekreftet av retten. Da er det bare å la PST fortsette etterforskningen, for å få mistankegrunnlaget ytterligere svekket, svarer forsvareren.

Gjennomgang av nye vitneforklaringer, kan mulig «synes å svekke mistankegrunnlaget noe», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarjov i Oslo tingrett.

Russisk UD: «Ren utpressing»

Det russiske utenriksdepartementet kaller siktelsen for «ren utpressing» i et spill fra norske myndigheter for å få spionsiktede Frode Berg løslatt.

– Vi krever at alle falske anklager mot Botsjkarjov droppes og at han løslates så raskt som mulig, sa pressetalskvinne i russisk UD, Maria Zakharova, under en pressekonferanse torsdag.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass hevder talskvinnen at Botsjkarjov ble pågrepet og siktet på falskt grunnlag. Dette i et forsøk på å «presse Russland til å utveksle ham og Berg, som ble tatt på fersk gjerning».

Bergs advokat, Ilja Novikov, har tidligere åpnet for at pågripelsen av Botsjkarjov kan gjøre det mulig for en utlevering av nordmannen. Under fengslingsmøtet ble russeren spurt om han ser pågripelsen som en hevnaksjon fra norske myndigheter.

– Jeg har liten informasjon om dette, og kan heller ikke kommentere det. Teoretisk sett er alt mulig, sa 51-åringen, før hans advokat avbrøt intervjuet med pressen.

Se to spioner bli utvekslet mellom Estland og Russland:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5