Norge

David Toska er prøveløslatt for første gang

Hovedmannen bak NOKAS-ranet, David Toska, er prøveløslatt for første gang, men han får ikke lov til å møte noen fra ranslaget, ifølge TV 2.

David Toska under rettens befaring i NOKAS-rettssaken i oktober 2005. Polititjenestemannen Arne Sigve Klungland satt i kommandobilen til høyre i bildet da han ble skutt og drept.
 • og NTB

I en lang periode har Toska sonet hjemme med fotlenke, men i mai ble lenken tatt av, ifølge TV 2.

David Toska ble utpekt som hovedmann da ranere stormet lokalene til Norsk Kontantservice i Stavanger i 2004. Polititjenestemannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept av ransmannen Kjell Alrich Schumann under ranet. Schumann ble dømt til 16 års forvaring, men ble løslatt i 2016.

Toska rømte landet etter ranet, men ble pågrepet i Spania ett år etterpå og dømt til 18 års fengsel.

Ranerne fikk med seg et utbytte på 57,4 millioner kroner, noe som gjør det til norgeshistoriens største ran. Toskas advokat, Øystein Storrvik, bekrefter løslatelsen overfor VG.

Dette overvåkingsbildet viser ranslaget inne lokalene til NOKAS i Stavanger i 2004.

David Toska hadde i utgangspunktet sin første mulighet til å begjære seg løslatt i slutten av august 2016. Men, etter et møte med Metkel Betew, som ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år for Nokas-ranet, ble prosessen satt på vent og Toska overført til lukket soning. I mars var Toska tilbake i åpen soning igjen.

Polititjenestemannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.

En prøveløslatelse er formelt sett en del av straffen fordi man ilegges enkelte vilkår. I Toskas tilfelle innebærer det blant annet at han ikke får omgås kriminelle eller personer som ble dømt i NOKAS-saken, skriver TV 2.

I løpet av soningen har Toska blant annet studert fysikk og matematikk. Etter det kanalen får opplyst er planen å fortsette å studere fag innenfor IKT og data på universitetet.

 1. Les også

  VG: David Toska overført til hjemmesoning

 2. Les også

  Nokas-dømte Metkel Betew tilbake til forvaring

 3. Les også

  NOKAS-dømte Betew lovte å starte et nytt liv. Dommerne stolte på ham. Han hadde likevel ulovlig kontakt med kriminelle.

 4. Les også

  Toska tilbake til lukket soning etter Betew-møte

Les mer om

 1. Ran
 2. Gjengkriminalitet
 3. Stavanger