Norge

Tine nekter å felle juleulven

Ulvetid – på melkekartongen! Til og med «Farmen-Halvor» reagerer. Norges Bondelag forstår protestene.

Brått er hovedfiguren på julekartongen, fjøsnissen, havnet i bakgrunnen - på grunn av denne ulende tegningen. Bak ulven seiler en rovfugl. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

  • Sturle Scholz Nærø

Noen kaller saken for storm i et melkeglass. Andre krever boikott. Uansett:

Bøndenes eget meieriselskap, Tine, har sluppet et ekte rovdyr løs på julekartongene for melk.

Det er på høytidsutgaven av helmelk at du kan se silhuetten av en ulv som uler mot Månen. Bak snødekte, sirlig tegnede trær tuter den, med sin himmel-vendte munn. Litt høyere - over skjebne-røde skyer – svever en dyster rovfugl.

Den visuelle ideen bak årets julekartong-serie, forøvrig, er eventyret om selveste fjøsnissen. Dermed er altså hovedpersonen selv skjøvet nokså i bakgrunnen.

Les også

Les også: Gjenskaper julenostalgi i Oslo

Får leve til 2018

Tine, som eies 100 prosent av norske melkebønder, høster kraftig kritikk for rovdyr-tegningen. Likevel kommer nasjonens største meieriselskap slett ikke til å fjerne den.

– At 2017 eventuelt skal bli husket som julen da Tine trakk tilbake melkekartonger på grunn av et fjøsnisse-eventyr, satser vi ikke på. Kartongene er trykket, og dette blir en del av vårt juledesign. Motivet vil være på melken frem til årsskiftet, kunngjør Tines kommunikasjonsdirektør, Lars Galtung, i en e-post til VG.

Til og med «Farmen-Halvor» reagerer, understreker avisen. Halvor Sveen, som en av høstens nye TV-stjerner egentlig heter, driver selv med kjøttproduksjon.

– For to år siden måtte jeg skyte en kalv, og to andre ble borte på grunn av ulv. Fem andre kalver ble bitt av ulv. Og nå skal Tine bruke ulv som pynt på melkekartongen til jul. Det er totalt skivebom, uttaler Sveen til TV 2.

Les også

Les også: Nå henter bussen krefter fra... kaffe

«Har det rablet fullstendig?»

På selskapets Facebook-sider er stemningen til dels knurrende:

«Tine støtter opp om leverandørene sine, ser jeg? Har det rablet fullstendig?» spør en kunde. Trusler om boikott foreligger også.

«Respektløst overfor de bøndene som sliter med disse dyra», skriver en annen forbruker.

«Tine meierier har gått langt over streken! At de velger å sette et bilde av en ulende ulv på melkartongene, er en hån mot bønder som er berørte av ulv», meldes det på Tine-siden.

Samtidig har også venner av landets firbente skapninger engasjert seg:

«Veldig flott, Tine, at dere kan vise noen av de flotte rovdyrene vi har i Norge!»

– Uttrykk for sterke følelser

Hos Norges Bondelag, som organiserer en stor del av meieri-eierne, forstår kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen at kartong-ulven pådrar seg en vrimmel av kommentarer. Til Aftenposten erklærer talskvinnen:

Talskvinne for mang en Tine-eier: Lise Boeck Jakobsen. Foto: Norges Bondelag

– Engasjementet er et uttrykk for sterke følelser rundt det å ha ulv i nærheten, enten man driver næring eller bare bor nær ulv. På tirsdag bestemte Oslo Tingrett at jakt utenfor ulvesonen skal stanses. Reaksjonene på Tines «juleulv» henger nok også sammen med dommen der.

– Hva sier eierne, det vil si store deler av Bondelagets medlemmer?

– Fra medlemmene har vi så langt ikke fått noen henvendelser. Jeg vil gjerne presisere at vi ser at bruken av et ulvemotiv ikke var tenkt som en provokasjon fra Tines side, svarer kommunikasjonssjefen.

Les mer om

  1. Språk
  2. Tine
  3. Ulv
  4. Sosiale medier
  5. Forbruker
  6. Norges Bondelag
  7. Farmen