Ekstremvær på vei mot Nord-Norge, svært kraftig nedbør i sør og vest

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Stormen er ventet å vare til fredag morgen. I sørvest ventes sjeldent kraftig nedbør.

Også vinteren 2015 blåste det mer enn friskt nordpå. Ekstremværet den gang het Ole. Bildet er fra Bodø.

Flere steder i Nord-Norge kan få vindkast på opptil 50 meter i sekundet.

Fra onsdag kveld er det ventet økning til sørøstlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast. Uværet har fått navnet Ylva.

Vil tilta torsdag

– Ekstremværet treffer først i Nordland onsdag kveld og øker utover natten. I Troms vil det tilta torsdag morgen, sier meteorolog Tore Vassbø ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han fremholder at uværet vil være på sitt sterkeste i Nordland torsdag formiddag. I Troms blir det sterkest torsdag kveld, der det ventes full storm utsatte steder torsdag, med vindkast på 35 til 50 meter pr. sekund.

– Vinden kommer fra sørøst i kast over fjellene og ned i dalene. Det kommer til å være store lokale variasjoner. Enkelte områder kan være nesten vindstille mens nabodalen har kraftig vind, sier Vassbø. Han legger til at stormen i hovedsak vil ramme indre strøk.

Det er ikke utstedt ekstremvarsel for Lofoten og Vesterålen i Nordland.

Det er vinden som blir dominerende i stormen. Det er ikke meldt om særlig mye nedbør, men den vil i hovedsak komme som snø.

– Farlig utendørs

– Det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider.

Meteorolog Vassbø anbefaler å sikre løse gjenstander utenfor bygninger.

– Det kan bli skade på trær, som igjen kan føre til skade på strømnett og bygninger, fremholder meteorologen og presiserer.

Ikke reis om du ikke må

– Vi oppfordrer folk til ikke å legge ut på reise, om man ikke må.

Stormen har fått navnet Ylva, i henhold til et system der stormene annenhver gang får manns- og kvinnenavn, i alfabetisk rekkefølge. Forrige ekstremvær i Norge het Vidar, som rammet Vestlandet i januar med ekstrem vannstand.

– Denne stormen kan gi uvanlig stor skade. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes også uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog, sier statsmeteorolog i Tromsø, Ine-Therese Pedersen, til NRK.

– Svært kraftig nedbør

Lenger sør er det foreløpig ikke meldt om så ekstreme forhold, melder Meteorologisk Institutt. Et kraftig lavtrykk er på vei inn mot Sør- og Vestlandet. Temperaturen er ventet å stige mange grader onsdag og torsdag, samtidig som det blir svært kraftig nedbør i form av regn.

Flere steder i Sør-Norge kan det komme opp mot 120 millimeter nedbør fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag, advarer meteorologene.

– Foreløpig har vi ikke valgt å klassifisere dette som ekstremvær. Vi overvåker situasjonen og vil gjøre en ny vurdering senere, sier meteorolog Ine-Therese Pedersen hos Vervarslinga for Nord-Norge.