Norge

Kjent gjengkriminell pågrepet kort tid før etablering av MC-klubb

En tidligere straffedømt Oslo-mann er varetektsfengslet og siktet for en rekke forhold kun dager før han angivelig skulle bli leder for en nyetablert MC-bande i Oslo.

Den nederlandske MC-klubben Satudarah har hatt en rekke konflikter med Hells Angels. Her blir 150 medlemmer i Satudarah holdt tilbake av nederlandsk opprørspoliti på motorveien inn til Amsterdam i 2011 for å hindre sammenstøt med andre MC-gjenger. Nå skal klubben være i ferd med å fotfeste også i Norge.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • og NTB

Kilder NRK har snakket med, forteller at den 33 år gamle mannen var tiltenkt en rolle som president i Oslo-avdelingen når den etter planen skulle tas opp i den nederlandske MC-klubben Satudarah.

Satudarah er lite kjent i Norge, men internasjonalt knyttes motorsykkelklubben til narkotikadistribusjon, vold og annen grov kriminalitet, og stiller i klasse med Hells Angels og Bandidos.

Torsdag ble Oslo-mannen med norskpakistansk bakgrunn, pågrepet. Fredag ettermiddag ble 33-åringen varetektsfengslet for fire uker.

– Han er siktet for gjentatte tilfeller av grove trusler, også med skytevåpen. I tillegg vold og påvirkning av vitner, sa politiadvokaten etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag.

 • MC-klubben Satudarah ha allerede etablert seg i Rogaland: MC-tilknyttet kommuneoverlege voldstiltalt

Gjentagelsesfaren er stor, derfor ønsker politiet at norskpakistaneren skal varetektsfengsles i fire uker, sier politiadvokat Mette Persen.

Oslo tingrett: Stor gjentagelsesfare

Oslo-politiet mener at gjentagelsesfaren er stor, og ønsker derfor at 33-åringen varetektsfengsles i fire uker.

– Han er siktet for flere tilfeller av grove trusler, også med skytevåpen, vold og grove trusler mot vitner, sa Persen.

Hun ønsket ikke å uttale seg om siktedes rolle i det kriminelle miljøet i Oslo, men viste til siktelsen.

Mannen skal ifølge en rekke tidligere dommer ha vært medlem i den beryktede Oslo-gjengen Young Guns, men skal de senere årene ha vært i konflikt med flere av gjengens profiler.

Oslo tingrett mener det ikke er tvil om at 33-åringen er aktivt involvert i et kriminelt gjengmiljø og at han svært sannsynlig vil begå nye lovbrudd dersom han får være på frifot frem til en rettssak.

Det er ingen grunn for å fengsle 33-åringen, mener advokat Trygve Staff.

– Blir stanset av politiet flere ganger i uken

– Han avviser innholdet og erkjenner seg ikke skyldig, sier mannens forsvarer, advokat Trygve Staff.

Han vil ikke kommentere at påtalemyndigheten i denne siktelsen har samlet opp flere saker, både nye og eldre.

Forsvareren utelukker ikke at pågripelsen derfor kan være taktisk motivert.

– Mitt syn er at det ikke finnes noe grunnlag for å fengsle han.

– Han hevder å bli visitert og stanset av politiet flere ganger i uken, er det grunnlag for dette?

– Mitt inntrykk er at visse deler av Oslo-politiet ligger meget tett på denne personen, og at de har veldig god kontroll på han.

Frikjent for drapsforsøk

Staff mener at så lenge det ikke blir funnet noe ulovlig på klienten, er det liten grunn til gjentatte visiteringer.

Dette ble avvist av Oslo tingrett, som i fengslingskjennelsen viser til flere vitneforklaringer om at 33-åringen har båret og truet med våpen. Retten mener mannen at det våpenbruken «foranlediget av en organisert kriminellaktivitet».

Det kan ha sammenheng med at norskpakistaneren ble frikjent for drapsforsøk etter at han avfyrte flere skudd mot en gjengleder utenfor baren Da Vinci i restauranthuset Mona Lisa midt i Oslo sentrum i 2015.

Mannen ble frikjent fordi retten mente han handlet i nødverge. Politiet knyttet den gang hendelsen til en langvarig konflikt i Oslos gjengmiljø.

Tungt væpnet politi i Grensen i Oslo sentrum etter skytedramaet 10. mai 2015. 33-åringen ble frikjent for drapsforsøk etter å ha skutt en gjengleder utenfor Mona Lisa.

Forsvarer: – Jeg tror ikke på tilfeldigheter

33-åringen er tidligere straffedømt flere ganger for grove ran, våpenlovbrudd og narkotikakriminalitet.

Ifølge NRK setter politiet ham i sammenheng med flere skyteepisoder og voldelige konflikter i Oslo. Han skal derfor ha vært i politiets søkelys den siste tiden.

– I hvor stor grad er det tilfeldig at denne siktelsen og begjæringen kommer nå?

– Jeg tror ikke på tilfeldigheter, svarer Staff.

MC-klubben Satudarah er forbudt i Tyskland. Her blir et skilt konfiskert under en politirazzia i Duisburg i 2015, etter at myndighetene forbød klubben å etablere seg. Den tyske innenriksministeren, Thomas de Maizière karakteriserte MC-organisasjonen som en samfunnstrussel.

Poserte med MC-topp og 100 gjengmedlemmer i Oslo

Dagbladet publiserte for en måneds tid siden et bilde hvor 33-åringen poserer sammen med en av de internasjonale toppene i Satudarah.

Bildet skal være tatt på Linderud, sammen med over 100 personer med tilknytning kriminelle gjenger i Groruddalen og Oslo øst.

Om siktelsen er knyttet til den påståtte etableringen av MC-klubben Satudarah, sier Staff følgende:

– Som jeg sa: Jeg tror ikke på tilfeldigheter. Så får du legge sammen én pluss én.

Les mer om

 1. Krim
 2. Oslo
 3. Gjengkriminalitet
 4. Politiet
 5. Trygve Staff
 6. Hells Angels