Norge

Krever 21 års fengsel for mannen som drepte Jonna Rask

Aktor krever maks straff for 29-åringen som drepte Jonna Rask og nesten tok livet av kjæresten hennes.

30. april i fjor ble Jonna Rask (26) båret ut av leiligheten i Fredensborgveien 14 i Oslo, knivdrept. Samtidig fikk kjæresten hennes livreddende behandling på Ullevål sykehus. Nå sitter gjerningsmennene på tiltalebenken i Oslo tingrett.
 • Frode Sætran

— Jeg tror tiltaltes følelse av å bli krenket er det nærmeste vi kommer for å forklare motivet for at Jonna Rask ble drept, sa statsadvokat Inga Bejer Engh da hun begynte på aktoratets prosedyre i Oslo tingrett i dag.

Dette er siste dag i saffesaken mot de fire mennene som står tiltalt etter at Jonna Rask ble drept og kjæresten hennes såvidt overlevde. Knivangrepet skjedde kjæresteparets leilighet sin i Fredensborgveien i Oslo, 30. april 2013.

Les også:

Les også

«Aktor vil be om lang fengselsstraff»

Faren til Jonna Rask, som har valgt ikke å være tilstede før nå, satt like bak aktor, og holdt blikket stort sett rettet mot de tiltalte, særlig mot den 29 år gamle svensk-brasilianeren som har erkjent drapet på datteren hans.

Straffepåstand

Statsadvokaten ber om følgende straff for de fire tiltalte:

 • 29-åringen skal dømmes til 21 års fengsel.
 • 21-åringen skal dømmes til 14 års fengsel.
 • 26-åringen skal dømmes til åtte års fengsel.
 • 27-åringen skal dømmes til syv års fengsel.
  29-åringen drepte Jonna Rask og forsøkte å drepe kjæresten hennes.

21-åringen var tilstede under drapet, uten å hindre drapsmannen.

26-åringen var også i leiligheten, men gikk ut av rommet før drapet skjedde.

27-åringen holdt vakt utenfor.

I tillegg blir de fire møtt med en påstand om erstatningskrav som til sammen løper opp mot 800.000 kroner, som de skal ha et solidarisk ansvar for.

Moren tilfreds

Moren til Jonna Rask har fulgt saken sammen med sin niese og sin nye mann.

— Jonna er død om 21 år også. Vi skal bli gamle uten Jonna. Jeg er fornøyd med at statsadvokaten ber om lovens strengeste straff for drapsmannen, sier hun.

Statsadvokat Inga Bejer Engh sa i sitt innledningsforedrag at politiet fikk melding om bråk i leiligheten i Fredensborgveien.

— Respektløst

29-åringen har forklart at han ikke er vant til å bli behandlet så respektløst som han opplevde da Jonna Rask ikke ville ha besøk av ham. Han fikk klar beskjed av Jonna Rask om ikke å mase, da han var der sammen med flere andre for å kjøpe marihuana.

Les også:

Les også

- Det er bråttom. Kom med én gang. Nå, nå, nå, nå.

29-åringen forklarte at han er vant til et mye mer "profft" miljø der han kommer fra. Han likte ikke å få en oppstrammer av Jonna Rask, foran flere andre. Det endte opp med at han "bøtela" Jonna Rask, og etterpå oppsøkte henne for å inkassere "boten".

— Alle var bevæpnet

— De hadde med seg en øks og et brekkjern. Jeg mener at retten må legge til grunn at de i tillegg hadde med seg minst to kniver, sa aktor. Hun viste også til Jonna Rasks kjæreste, som såvidt overlevde ugjerningen, som forklarte at alle tre var bevæpnet. Fjerdemann sto vakt på utsiden.

Les også:

Les også

Drap med mye finjus

— Han (29-åringen) slenger Jonna Rask i veggen, hun skriker når hun blir slått.

Etterpå ble hun knivstukket flere ganger i magen og brystet. Kjæresten hennes også. Jonna Rask dør der inne, kjæresten kommer seg ut på gaten og blir liggende med et raskt økende blodtap, men ble reddet takket være rask hjelp av politiet.

Den 29-år gamle svensk-brasilianeren mener at Jonna Rask må ta en del av skylden for at han drepte henne, fordi han følte seg angrepet i leiligheten.

Jonna Rask var 1,50 meter høy og veide 42 kilo.

- Mente å drepe

— Planen var å true og rane. Når han stikker på den måten han gjør, er det for at de skal dø. Det foreligger altså drapshensikt. Det er et mirakel at (kjæresten) overlevde, sa aktor.

Les også:

Les også

- Jonna ringte meg i dødsangst. Det var det siste jeg hørte fra henne.

— Det er vanskelig å forestille seg den angsten kjærestenparet må ha følt da de hørte de tiltalte bryte seg inn. De visste hva det var som foregikk, ut fra tidligere erfaringer, sa aktor.

— Alternativet er at drapet og drapsforsøket var for å lette ranet, sa aktor.

— Alle er enige om at ranet er grovt. Det ble planlagt minst to dager i forveien. De brøt seg inn i boligen midt på natten og det ble brukt kniv, sa aktor.

Medvirkning til drap

Statsadvokat Inga Bejer Engh påpekte at den yngste av de to tiltalte brødrene, 21-åringen, må dømmes for medvirkning til drap, fordi han var til stede og ikke forsøkte å stanse drapshandlingen. Den eldre broren (26) hadde da forlatt soverommet.

— Naboen under hørte hva som foregikk. At ett menneske ble drept, og en annen nesten ble drept, uten at han fikk det med seg mens han var i det samme rommet, er ikke mulig å forstå, sa aktor.

— Han var med på foranledningen, og hadde tid til å områ seg da han forsto at situasjonen eskalerte, sa hun. Hvis retten ikke finner at det er grunn til å dømme 21-åringen for medvirking, vil aktor at retten må dømme ham for ran med døden til følge.

Kriminelt livsløp

Tiltalens hovedperson, den 29 år gamle svensk-brasilianeren, er dømt flere ganger tidligere. Grov vold, mishandling, frihetsberøvelse og flere andre kriminelle forhold. Forbrytelsene har pågått fra ung alder og frem til i dag hvor han er tiltalt for knivdrap og drapsforsøk på kjæresteparet.

En av de andre tiltalte, en 27 år gammel svensk-somalier, er også dømt flere ganger tidligere, narkotika, mishandling og ran.

De to siste tiltalte, som er norske statsborgere, er et brødrepar på 21 og 26 år. Yngstemann er tidligere dømt til samfunnstjeneste for mobiltelefonran, mens den eldste er bøtelagt for mindre alvorlige forhold.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5