Ekstrem pollenspredning på Østlandet, Innlandet og i Trøndelag

Varmen i Sør-Norge fører til en ekstrem spredning av pollen i landsdelen. Det skyldes at pollensesongen i år kommer senere enn på mange år.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

En kald og lang vinter fører ofte til at ulike pollentypene sprer seg ut samtidig og det har de siste dagene vært en kraftig pollenspredning i deler av Sør-Norge.

– En av fem nordmenn er plaget med allergi. Med den ekstreme spredningen vi ser nå, så er det også fare for at de som ikke er allergiske kan merke det på kroppen. De klassiske symptomene er trøtthet, tett og rennende nese, irriterte øyne, pusteproblemer og eksem, sier fastlege Thorleif Jansen.

Han har fem konkrete tips for å unngå de verste allergisymptomene. Det viktigste rådet er å ta medisin. Ellers råder han folk til å holde vinduene lukker midt på dagen.

– Det svever ekstra mye pollen rundt i luften på dagtid. Luft heller ut på kvelden eller natten, sier han.

I tillegg bør de som er plaget være nøye med renholdet. Ikke bare i huset, men sengetøy bør skiftes oftere i de verste periodene. I tillegg fester pollen ser til klær, hår og kropp.

– Ta deg derfor en dusj før du går til sengs, så slipper du å ta du pollen i sengen.

Om ikke noe annet hjelper er rådet hans å ta en ferie.

– Gjerne høyt til fjells, langs kysten eller til utlandet.

Tall fra Statens legemiddelverk viser at 875.000 nordmenn hentet ut reseptbelagte medisiner mot pollenallergi i 2016. Det er om lag 17 prosent av befolkningen.