Norge

Sandberg innrømmer ny mobiltabbe – tok med jobbtelefon til Kina

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) innrømmer nå at han også tok med jobbmobilen på en reise til Kina i mai i år.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tok også med jobbtelefonen på en reise til Kina, og innrømmer at det var feil. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • og NTB

Sandbergs feriereise til Iran er blitt kraftig kritisert fra flere hold. Han unnlot å varsle Statsministerens kontor på forhånd slik reglene tilsier, og i tillegg tok han med seg jobbtelefonen. Det siste innebærer ifølge flere eksperter en betydelig sikkerhetsrisiko.

Nå innrømmer Sandberg overfor Dagens Næringsliv at han også hadde med seg – og brukte – jobbtelefonen på en reise til Kina sist i mai i år.

– Ja, det var nok en feil, skriver Sandberg i en SMS til avisen.

Ifølge de åpne trusselvurderingene fra E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fremheves Russland, Kina og Iran som land som aktivt utfører spionasje mot Norge. Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til DN at Kina regnes som et høyrisikoland.

Sikkerhetseksperter var i Aftenposten svært kritiske til hvordan Sandberg hadde håndtert Iran-turen. Én kalte ham grenseløst naiv. Sandberg aksepterte ikke kritikken:

– Jeg er jo ikke helt jomfru heller når jeg tar denne typen reiser. Jeg er fullstendig klar over hvilke vurderinger jeg skal ta, både når det gjelder min egen sikkerhet og for annen type sikkerhet, svarer Sandberg.

Les mer om

  1. Per Sandbergs reise til Iran
  2. PST
  3. Per Sandberg
  4. E-tjenesten
  5. Kina