Norge

Uvanlig mange drukningsulykker i juli: – Pass på hverandre!

En varm og lang sommer har ført til ekstremt høy aktivitet ute på sjøen. Så langt i år har Redningsselskapet rykket ut på 442 flere oppdrag enn i fjor.

Rask båt med mye vannsprut Oslofjorden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
  • og NTB

Flere av oppdragene har vært i forbindelse med drukningsulykker, som det har vært uvanlig mange av så langt i år.

I løpet av årets seks første måneder omkom 52 personer som følge av drukning, mot 38 i samme periode i fjor.

Tallene for juli er ennå ikke klare, men med 12 bekreftede dødsfall, var juli 2017 passert allerede den 20. i år. Siden da har NTB omtalt minst to dødsfall i forbindelse med drukning.

– Vi har ikke den endelige statistikken klar, men vi kan allerede slå fast at det er uvanlig mange drukninger i juli i år, sier pressevakt Lars Mosby Enger hos Redningsselskapet til NTB.

Redningsselskapets båt Klaveness Marine like utenfor Drøbaksundet i Indre Oslofjord. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

– Lite hyggelig

Mannskapet på redningsskipet Klaveness Marine, som i tillegg til skipsfører Pål Abrahamsen består av maskinist Nikolai Frisk og styrmann Håvard Karlsen, er blant de første til stedet når det skjer alvorlige ulykker i Indre Oslofjord.

Noen ganger lykkes de i å redde folk opp av sjøen og utføre livreddende førstehjelp i tide. Andre ganger viser det seg at livene deres ikke står til å redde. Abrahamsen forteller at han og resten av mannskapet har vært med på flere oppdrag i forbindelse drukningsulykker i år.

– Det har vært veldig mye drukning, mye av det fra land i forbindelse med bading. Det er lite hyggelig, men dessverre en del av jobben det også, sier båtføreren, som i likhet med de to andre i mannskapet også er topptrent redningsmann.

– Det er fantastisk flott at folk koser seg i sommersola, men det er veldig, veldig ille når folk drukner. Dette viser bare at det er veldig viktig å passe på hverandre, og følge med på dem som bader, fortsetter Abrahamsen.

Les også

14 år gammel jente døde etter badeulykke i Halden

Båtfører, dykker og redningsarbeider Pål Abrahamsen om bord i redningsbåten Klaveness Marine i Drøbak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

– Ekstremt

I sommer har det vært uvanlig varmt over hele landet, og mye av forklaringen bak det høye druknings- og oppdragstallet ligger kort og greit i det at flere benytter seg av sjøen.

Abrahamsen kan ikke huske å ha sett flere båter ute i Indre Oslofjord enn i år.

– Med så mange uker sammenhengende med pent vær har vi sett en aktivitet som aldri før, med ekstremt mye båter. Selvfølgelig kommer det også hendelser der etter, sier han.

I løpet av juli har Klaveness Marine vært ute på hele 130 redningsoppdrag. Som regel dreier det seg om motorstopp, slep, teknisk bistand og dykking i forbindelse med tau på propell og lignende.

De mer alvorlige hendelsene er sjeldnere, og folk ter seg stort sett bra ute på sjøen, mener Abrahamsen.

– De fleste er veldig flinke, men det er selvfølgelig en og annen som bryter femknopssonen og passerer båter i altfor høy fart, sier han, og legger til at det dessverre også fortsatt er en del som kombinerer alkohol og båtkjøring på sommerkveldene.

Les også

Dagens svømmeopplæring er for rigid. Vi risikerer at noen drukner. | Heidi Gautun

Folk som bader på svaberg i Oslofjorden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Støtter vannscooter-krav

Utfordringer er det også knyttet til at stadig flere skaffer seg vannscootere, mener redningsarbeideren.

– Bare i løpet av de siste dagene har det vært to alvorlige ulykker. Det er fortsatt veldig få vannscootere i forhold til fritidsbåter, men de er en klart utsatt gruppe, sier Abrahamsen.

I likhet med flere av sine kolleger i Redningsselskapet etterlyser han at det innføres krav om et eget høyhastighetssertifikat, som også omfatter vannscootere.

– Vi har sett eksempler på er at en del av ulykkene er forbundet med høy hastighet, mørke og dessverre alkohol. Nå er det regler for alkohol på sjøen, men kompetansekravet henger etter, sier Abrahamsen.

Les også

Redningsselskapet: – Kommunale forskjeller i vannscooterreglene byr på utfordringer

Les mer om

  1. Redningsselskapet
  2. Vannscooter
  3. Dykking