Norge

Monikas lærere kjenner seg ikke igjen i politi-uttalelse

Internt skal politiet ha sagt at Monikas lærere ikke var overrasket over at åtteåringen tok livet sitt. Det er helt feil, sier lærerne.

Aktiv: Monika Sviglinskaja fotografert på en bytur sammen med sin mor. Foto: Privat

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Christian Nicolaisen

Det melder Bergens tidende.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja var elev ved Stranda skule i Sund kommune da hun døde i november 2011. Politiet henla saken som et selvdrap høsten etter.

I boken «Monika-saken. Min historie — fra drapsetterforsker til varsler» omtaler Robin Schaefer et internt møte på politihuset 10. januar 2014, ikke mange dagene etter at han slo alarm om at jenten kunne være drept.

Kjenner seg ikke igjen

Til stede på møtet var blant andre politiinspektør Sidsel Isachsen, som henla saken.

«Isachsen påpekte at avdødes lærer ikke var overrasket over at dette var et selvdrap», heter det i et møtereferat som er tatt med i boken.

Flere av åtteåringens lærere var inne til avhør hos politiet i tiden etter dødsfallet. Disse har i ettertid reagert på opplysningene som refereres i boken.

«Ingen av dei som var til intervju kjenner seg igjen i det som politiinspektør Sidsel Isachsen skal ha påstått ifølgje boka - tvert imot. Det kom som ei stor overrasking på oss», heter det i uttalelse fra lærerkollegiet ved Stranda skule, der Monika Sviglinskaja var elev frem til hun døde i november 2011.

Varsleren om sin kamp for å gjenåpne Monika-saken.

Vil lese avhør

Avdelingsleder Margrethe Fikse ved Stranda skule sier til BT at ledelsen har oppfordret flere av lærerne til å ta kontakt med politiet for å lese gjennom utskrift av de avhør som ble gjennomført med dem i 2011 og 2012.

— Boken ble tema på et møte ved skolen denne uken, og vi fant ut at dette måtte vi ut og kommentere. Lærerne kjenner seg ikke igjen i det som politiinspektøren skal ha uttalt, sier Fikse på vegne av skolen.

Fikse har også vært i kontakt med forlaget som utga boken.

Fem dager etter det aktuelle møtet med etterforskningsledelsen i Monika-saken, fikk Robin Schaefer beskjed om at Sidsel Isachsen mente det ikke var grunnlag for å gjenåpne saken.

I det samme møtet kom det også påstander om at Monikas mor ikke ville akseptere selvdrap som henleggelsesgrunn fordi det ville innebære at jentenikke fikk en katolsk kistebegravelse i hjemlandet Litauen.

- Kan ikke kommentere konkrete påstander i boka

Politimester Geir Gudmundsen fratrer inntil videre. Politiet i Hordaland har ikke villet kommentere detaljer fra boken, som ble utgitt forrige helg.

Konstituert politimester John Reidar Nilsen svarer slik på kritikken:

— Jeg kan ikke kommentere konkrete påstander i boka, da Spesialenheten for politisaker fortsatt etterforsker saken og vi har en pågående varslersak. Men som politimester vil jeg gjennomgå alle sider av Monika-saken, for dette er en sak som vi ta lærdom av, skriver han i en epost.

Tidligere politimester Geir Gudmundsen kommenterte saken slik i forrige uke:

— Det er alvorlig når en mor opplever at vi som politi ikke gjør jobben vår, og nok en gang beklager jeg overfor Monikas mor, het det i en uttalelse fra Gudmundsen da.