Norge

- Det går ikke å ha en konstruktiv diskusjon om netthets og sjikane på nett

Han fikk massiv støtte til anti-netthetskampanjen #RauseMenn. To uker senere måtte han stenge Facebook-siden. Den ble trollet ihjel.

 • Bjørn Egil Halvorsen

Hvordan skal vi få til en renere, sunnere og mer gemyttlig tone i nettdebatten? Fredag skrevA-magasinet om grepene aviser og nettredaksjoner tar for å renske opp i de omstridte kommentarfeltene.

I midten av januar bestemte PR-mannen Hans-Petter Nygård-Hansen seg for å gi sitt bidrag.

Mot netthets

Gjennom initiativet #Rausemenn var hensikten å starte en bevegelse mot netthets, sjikanerende oppførsel og drøy språkbruk.

Sentralt sto en åpen Facebook-gruppe. Tanken var å skape en møteplass for voksne menn, og gi hverandre støtte i kampen mot digital mobbing. Med nevnte hashtag skulle man gå inn i debatter, og pense diskusjonstråder som var på vei til å spore av inn på et mer konstruktivt og saklig spor.

Nygård-Hansen fikk massiv støtte for sitt initiativ i sosiale medier. Så gikk det dundrende galt.

Ble infisert

Nesten umiddelbart gikk enkelte medlemmer i gruppen i klinsj, slengte drøye påstander, anklager og ukvemsord mot hverandre. Gruppen som skulle bidra til en renere nettdebatt, ble selv tjukk av skit.

— Vi trakk raskt med oss masse grums. Det haglet med beskyldninger om at vi hadde medlemmer som var pro-pedofili, rasisme og konspirasjonsteorier, og det som verre var. Samtidig rant det over av Facebook-mailer med medlemmer som tystet og sladret på hverandre, sier Nygård-Hansen.

Han måtte må med seg flere til å administrere Facebook-gruppen. Men det var ikke nok. Gruppen ble så endret fra åpen til lukket, før den ble ytterligere snevret inn.

— Til slutt satt vi syv personer og administrerte og modererte innholdet nærmest på heltid. Facebook-gruppen var ødelagt av troll. Vi måtte bare stenge den, sier Nygård-Hansen, som skrev på sin blogg:

"Det går ikke å ha en konstruktiv diskusjon om netthets og sjikane på nett. #RauseMenn feilet. Tanken var god, men jeg undervurderte rett og slett oss voksne. "

Vil relansere

Nygård-Hansen har imidlertid ikke tenkt å gi seg. Han nekter å godta at et lite mindretall skal ødelegge for flertallet, og har planer om å relansere #Rausemenn.

— Vi har ikke landet helt på hvordan ennå. Men vi må nok gå mer strukturert til verks, kanskje være mer selektive i hvem som får være med.

— Det er kanskje 5 prosent der ute som ødelegger for de resterende 95 prosent. Derfor er det ikke så mye som skal til. Jo flere som går inn i debatter og maner til moderasjon, jo større oppmerksomhet får mot-bevegelsen, sier han.

"Akademikertroll"

Thorgeir Kolshus, førsteammanuensis i sosialantropologi og spaltist, har i lang tid fulgt, og deltatt, i nettdebatten. Han oppfordrer til å trykke "like" på saklige og gode innlegg. Det vil i sin tur gi forsurende trollinnlegg og forsøk på sabotasje mindre oppmerksomhet.

Antropolog og spaltist Thorgeir Kolshus mener folk må "like" gode kommentarer mer. Trygve Indrelid/Aftenposten

— Det vil virke disiplinerende på kommentarfeltet. Trollene, som også vil bli sett, blir skjøvet nedover, mens de som lytter og diskuterer belønnes, sier han.

Men først og fremst mener han en holdningsendring må til. Det han kaller «akademikertroll» - drevne debattanter med mye kunnskap - må slutte å sverte de mer folkelige kommentarfeltene som debattkanal.

— Det er nærmest opplest og vedtatt blant enkelte at kommentarfeltene bare består av "kloakk". Men det er både udemokratisk og elitistisk. En slik holdning tilsier: "De meningsberettiget i offentligheten – det skal være oss".

- Bør også nett-troll tas på alvor?

— Troll kan trygt ignoreres vanligvis. Men hvis de kommer med ytringer som gjør det vanskeligere for andre å delta, bør de jages ut i sola.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Solberg sparket i gang aksjon mot netthat

 2. KRONIKK

  Selv om prisen ikke er å bli utsatt for systematisk tortur eller drap, så er det en påkjenning

 3. LANGRENN

  Idrettsstjernene går til krig mot netthets: - Skal jage dem til skogs

 4. NORGE

  Ble hetset etter kunngjøring om at hun venter barn. Nå får politiker-paret massiv støtte.

 5. SID

  Jeg ble sjokkert over hva voksne mennesker skriver på Facebook

 6. NORGE

  Listhaug ber tilhengere ta avstand fra innvandringsfiendtlige grupper