Vi ba 17-18-åringene om å fortelle med 140 tegn hva som er viktigst for dem i ungdomstiden. Å ha det gøy, er en gjenganger. Men de er også opptatt av å gjøre det bra på skolen, på basketbanen og å tjene egne penger. Èn oppforder: "Hvis du får tilbud om å reise jorden rundt, grip den." En annen er opptatt av å "oppfylle alle forventninger som blir stilt".

Prestasjonspress

Si;D-ansvarlig i Aftenposten Beatriz Jaquotot Rivera opplever at mange unge føler et stort prestasjonspress.

— Hos oss merker vi at det er veldig enten eller. Det er ofte de som er slitne og lei og føler det enorme presset som unge utsettes for i dag. Eller de sier mye av det samme som disse ungdommene, at "nå må dere lære dere å slappe av litt", forteller Rivera.

Hva er viktigst for deg? Skriv til Si:D her.

Ungdomsspalten Si: D har eksistert i ni år. Hver dag trykkes fire-fem innlegg signert ungdom.

Psykisk helse, for eksempel spiseforstyrrelser, utbrenthet og depresjoner, er det flest skriver om. Ungdata-undersøkelsen, som kom tidligere i år, viser også at dagens ungdom er mer stresset enn før.

Les også: Alle snakker om ungdommen. Dette mener de selv.

Klarer ikke å velge

— Mange som skriver til oss er der at de har lyst til å oppleve livet, men ikke finner tid og energi til det. Dagens ungdom er veldig ambisiøse og setter veldig høye mål til seg selv og hverandre, sier hun og fortsetter:

— Vi hadde en debatt på Litteraturhuset, og da var det en gutt som sa det så fint: «Vi lider under at vi lever i mulighetens land. Hvis noen sier at du kan gjøre hva du vil, klarer du ikke å velge noe som helst. Du vil ha litt av alt.

Les også: Fordi jeg var ung, ble jeg ikke buret inne for resten av livet

Les også : Visste ikke at hun var gravid, forsøkte å ta sitt eget liv

Johan Sakshaug-Å gjøre noe i hverdagen annet enn skole, for eksempel trening eller henge med venner, hvis ikke synes jeg dagene går altfor tregt.
Carl Martin Nordby

Johan Sakshaug

— Å gjøre noe i hverdagen annet enn skole, for eksempel trening eller henge med venner, hvis ikke synes jeg dagene går altfor tregt.
Waleed Aslam- Å ha det gøy i ungdomstiden. Når du blir eldre, får du mye mer ansvar. Det er nå man har energi til å utforske verden.
Carl Martin Nordby

Waleed Aslam

— Å ha det gøy i ungdomstiden. Når du blir eldre, får du mye mer ansvar. Det er nå man har energi til å utforske verden.
Emma Lunde-Det viktigste for meg er å gjøre det jeg elsker, omringet av dem jeg er glad i. Glede andre, bry meg, spille innebandy og spise sjokolade.
Carl Martin Nordby

Emma Lunde

— Det viktigste for meg er å gjøre det jeg elsker, omringet av dem jeg er glad i. Glede andre, bry meg, spille innebandy og spise sjokolade.
Winusan WijayaseelanFor meg er det viktigste i ungdomstiden å skape minner med familien og vennene mine, å fullføre en utdanning og drive med basketball!
Carl Martin Nordby

Winusan Wijayaseelan

— For meg er det viktigste i ungdomstiden å skape minner med familien og vennene mine, å fullføre en utdanning og drive med basketball!
Phuong Phan-Det viktigste for meg akkurat nå er motivasjon. Ja, motivasjon og støtte fra venner og familie!
Carl Martin Nordby

Phuong Pha

— Det viktigste for meg akkurat nå er motivasjon. Ja, motivasjon og støtte fra venner og familie!
Catalina Meza-Det viktigste for meg nå er å være mye med gode venner og familie, fordi de kan hjelpe deg i livet. Det andre er å ta en utdanning.
Carl Martin Nordby

Catalina Meza

— Det viktigste for meg nå er å være mye med gode venner og familie, fordi de kan hjelpe deg i livet. Det andre er å ta en utdanning.
Hamza Bashir Ahmed-Det viktigste for meg er å nyte livet mens jeg ennå er ung. Fokusere på skole, være meg selv og drive med det jeg elsker; idrett!
Carl Martin Nordby

Hamza Bashir Ahmed

— Det viktigste for meg er å nyte livet mens jeg ennå er ung. Fokusere på skole, være meg selv og drive med det jeg elsker; idrett!
Garus Seenithamby-Bruke tiden på venner og ha det gøy. Studier og trening er førsteprioritet. Det er viktig å få seg en jobb og spare, så jeg kan få kjøpt meg en Jaguar.
Carl Martin Nordby

Garus Seenithamby

— Bruke tiden på venner og ha det gøy. Studier og trening er førsteprioritet. Det er viktig å få seg en jobb og spare, så jeg kan få kjøpt meg en Jaguar.
Sinthu Tharma-Å gjøre folk rundt meg, i tillegg til meg selv, glade. Å ha det gøy og kose seg, men samtidig jobbe målrettet mot et mål.
Carl Martin Nordby

Sinthu Tharma

— Å gjøre folk rundt meg, i tillegg til meg selv, glade. Å ha det gøy og kose seg, men samtidig jobbe målrettet mot et mål.
David Vong-Vennskap. Alle går igjennom tunge og mørke tider. Det er akkurat da du trenger mest en skulder å lene deg på.
Carl Martin Nordby

David Vong

— Vennskap. Alle går igjennom tunge og mørke tider. Det er akkurat da du trenger mest en skulder å lene deg på.
Hao Vy Tran-Gjøre mest ut av ungdomsårene. Gå på festivaler og fester og ting du bare kan gjøre som ungdom. Ikke stress for mye med jobb og hva man skal bli.
Carl Martin Nordby

Hao Vy Tran

— Gjøre mest ut av ungdomsårene. Gå på festivaler og fester og ting du bare kan gjøre som ungdom. Ikke stress for mye med jobb og hva man skal bli.
Duy Vo-Å fullføre utdannelse, ha det gøy, oppleve nye ting og erfaring.
Carl Martin Nordby

Duy Vo

— Å fullføre utdannelse, ha det gøy, oppleve nye ting og erfaring.
Wendy Souradji-Det viktigste for meg er skole og å jobbe for spare opp egne penger. Bli mer selvstendig. Skape et godt grunnlag for fremtiden!
Carl Martin Nordby

Wendy Souradji

— Det viktigste for meg er skole og å jobbe for spare opp egne penger. Bli mer selvstendig. Skape et godt grunnlag for fremtiden!
Rebekka Bakke-Det som er viktigst for meg i ungdomstiden er å gjøre det bra på skolen, slik at jeg kan få den fremtiden jeg vil ha og gjøre mamma stolt!
Carl Martin Nordby

Rebekka Bakke

— Det som er viktigst for meg i ungdomstiden er å gjøre det bra på skolen, slik at jeg kan få den fremtiden jeg vil ha og gjøre mamma stolt!
Thea Marie Grylling-Å ta sjanser og å gjøre ting man kanskje ikke ville gjort om man tenkte seg om to ganger. Bli kjent med seg selv og skape herlige minner.
Carl Martin Nordby

Thea Marie Grylling

— Å ta sjanser og å gjøre ting man kanskje ikke ville gjort om man tenkte seg om to ganger. Bli kjent med seg selv og skape herlige minner.
Cecilie Foyn-Å danne et godt grunnlag for fremtiden. Det innebærer også å ha det gøy og skape nye minner som jeg kan ta med meg videre i livet.
Carl Martin Nordby

Cecilie Foyn

— Å danne et godt grunnlag for fremtiden. Det innebærer også å ha det gøy og skape nye minner som jeg kan ta med meg videre i livet.
Johan Marheim-Akkurat nå er basketball viktigst. Jeg jobber hardt for å komme meg til det stedet jeg vil være, både som en person, som spiller og på skolen.
Carl Martin Nordby

Johan Marheim

— Akkurat nå er basketball viktigst. Jeg jobber hardt for å komme meg til det stedet jeg vil være, både som en person, som spiller og på skolen.
Aysun Harmankaya-Å kunne ta de mulighetene du får og utnytte dem 100%. Får du et tilbud om f.eks. å reise verden rundt, grip den. Du vil nok ikke angre.
Carl Martin Nordby

Aysun Harmankaya

— Å kunne ta de mulighetene du får og utnytte dem 100%. Får du et tilbud om f.eks. å reise verden rundt, grip den. Du vil nok ikke angre.
Tine Nordskag Løvhaug -Å skape en god balanse mellom skolen og det sosiale livet. Å komme inn på de studiene jeg ønsker, men samtidig ha det gøy på veien.
Carl Martin Nordby

Tine Nordskag Løvhaug

— Å skape en god balanse mellom skolen og det sosiale livet. Å komme inn på de studiene jeg ønsker, men samtidig ha det gøy på veien.
Monica Håkegård- Det viktigste for meg i ungdomstiden er å utforske og skape minner jeg kan se tilbake på senere.
Carl Martin Nordby

Monica Håkegård

— Det viktigste for meg i ungdomstiden er å utforske og skape minner jeg kan se tilbake på senere.
Abdir Abdulle- Å ha gode venner som jeg kan snakke med om alt. Deretter er det å holde meg i god form og ha konkrete mål, for eksempel gode karakterer.
Carl Martin Nordby

Abdir Abdulle

— Å ha gode venner som jeg kan snakke med om alt. Deretter er det å holde meg i god form og ha konkrete mål, for eksempel gode karakterer.
Raza Awais-Rett og slett å jobbe så hardt som mulig og prøve å "oppfylle" alle forventninger som blir stilt.
Carl Martin Nordby

Raza Awais

— Rett og slett å jobbe så hardt som mulig og prøve å "oppfylle" alle forventninger som blir stilt.
-Vennskap er viktig. Venner holder motet ditt oppe, de støtter deg og hjelper deg gjennom tøffe tider.
Carl Martin Nordby

Daniel Nguyen

— Vennskap er viktig. Venner holder motet ditt oppe, de støtter deg og hjelper deg gjennom tøffe tider.