Milliardunderskudd for Norwegian

Norwegian fikk et underskudd før skatt på 1,4 milliarder kroner i fjerde kvartal 2017, mot et overskudd på 299 millioner kroner i samme kvartal i 2016. Underskuddet resulterte i et stup på børsen

Medeier og toppsjef Bjørn Kjos i Norwegian, her fotografert på Stockholm Arlanda airport.

Milliardunderskuddet fikk selskapet til å stupe på Børsen. Flyselskapet falt om lag 10 prosent ved børsåpning, men hentet seg etter hvert inn i igjen. Klokken 10.20 viste tall fra Oslo børs en nedgang på nesten 3 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv var underskuddet enda verre enn ekspertene hadde ventet. På forhånd hadde analytikerne estimert et underskudd på 771 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med dette resultatet. Samtidig var 2017 preget av global vekst, nye ruter, høy fyllingsgrad og fortsatt flåtefornyelse. Gjennom vår globale strategi, bidrar vi til verdiskaping og nye arbeidsplasser overalt hvor vi flyr, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.

Til tross for milliardunderskuddet, fortsetter Norwegians økning av passasjerer. Om lag 33 millioner passasjerer reiste med Norwegian i 2017, en økning på 13 prosent sammenlignet med året før.

Selskapet endte med en fyllingsgrad på 85,3 prosent for hele 2017, en nedgang på 2,7 prosentpoeng fra året før.

Driftsinntektene i fjerde kvartal ble på 7,8 milliarder kroner, en økning fra vel 6 milliarder fra samme periode i 2016.

Driftsresultatet var på minus 1,025 milliarder kroner, mot et overskudd på 335 millioner kroner i fjerde kvartal i 2016.

For tre måneder siden rapporterte Norwegian rekordomsetning og én milliard kroner i resultat før skatt.

Jevnstore rivaler på børs, men ...

I 2012 passerte Norwegian sin erkerival SAS i verdi på børsen. Men det var mye takket være vanvittig vekst i verdien av banken Bjørn Kjos etablerte i 2007.

Det børsnoterte forbrukslån- og kredittkortselskapet Bank Norwegian er nå verdt dobbelt så mye som flyselskapet det sprang ut fra.

I fjor sommer raste imidlertid Norwegian Air Shuttle-aksjen etter at selskapet leverte svake regnskapstall. Gjennom høsten og vinteren har selskapets verdi svingt kraftig.

Dagen før Norwegians fjerdekvartalsrapport ble lagt frem var SAS verdt 6,8 milliarder norske kroner, mens Norwegian var verdt 350 millioner kroner mer.

En drøy tredjedel av flyselskapet Norwegians verdier består imidlertid av eierposten på 16,4 prosent i Bank Norwegian.

Fratrukket bankaksjene er Norwegian verdt to tredjedeler av SAS-konsernet.

Norwegian finans holding, som eierselskapet bak banken heter, leverer fjerdekvartalstall om to uker.