Tillitsvalgt sendte bekymringsmelding om Giske. Kvinnen omtalt i varselet avdramatiserer.

Aps partisekretær har mottatt en bekymringsmelding fra en fagforeningsleder om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne i helgen. Kvinnen sier det var en hyggelig tone mellom de to.

Trond Giske (Ap) har fått en ny bekymringsmelding mot seg.

Oppdaterting 28. august 2019: VG-artikkelen som dannet grunnlaget for denne artikkelen, ble felt i PFU. Les fellelsen her.

Hendelsen skal ha skjedd samme dag som den tidligere nestlederen ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag Ap, noe som har ført til sterke reaksjoner.

Bakgrunnen er at mange mener det er for tidlig for et Giske-comeback etter at han trakk seg fra nestledervervet på grunn av varslingssaker mot ham for litt over ett år siden. Varslene handlet om upassende oppførsel mot unge kvinner.

Den siste bekymringsmeldingen ble sendt av Knut Sandli, nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, til Aps partisekretær Kjersti Stenseng. Det var VG som først omtalte saken torsdag kveld.

– I lunsjpausen på tirsdag ble jeg vist en video av Trond Giske som danser lent over en ung kvinne, og da tok jeg selv avgjørelsen om å varsle. Jeg synes det er totalt upassende oppførsel av en mann i en maktposisjon, sier Sandli til Aftenposten.

Video skal ifølge VG være tatt opp på utestedet Bar Vulkan i Oslo ved 02-tiden natt til søndag.

NRK: Kvinnen avdramatiserer

NRK har vært i kontakt med kvinnen på videoen, som avdramatiserer hendelsen:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sier hun til NRK.

Også venninnen hennes, som filmet videosnutten, tegner dette bildet av situasjonen. Trond Giske kommenterer saken slik torsdag kveld:

– Dette stemmer med min oppfatning, og både familien min og jeg er veldig takknemlig for at kvinnene har valgt å si så tydelig ifra. Jeg håper dette fører til en diskusjon om denne typen journalistikk, sier Giske til NRK.

Les også

Leder i Aps største lag: - Giske burde forlatt Ap i skam

Danser tett med ung kvinne

Aftenposten har mottatt en video som stemmer overens med Sandlis og VGs beskrivelser. Den viser Trond Giske dansende tett inntil en ung kvinne som har ryggen mot ham. Begge er fremoverbøyd og smiler. På slutten av klippet retter Giske seg opp.

Aftenposten har ikke oppnådd kontakt med kvinnen og kjenner ikke hennes identitet.

Bar Vulkan ligger ved Mathallen og Akerselva øst i Oslo sentrum.

Sandli mener at Giske ikke har noe å gjøre i maktposisjon.

– Hva var det som fikk deg til å varsle?

– Jeg synes det er totalt uakseptabel oppførsel, spesielt når fyren har holdt på med sånne saker mange ganger tidligere. Fyren må stoppes, rett og slett. Vi kan ikke ha en sånn fyr gående i maktposisjoner. Han har ingenting i maktposisjoner å gjøre, sier Sandli.

Han har ingen opplysninger om når og hvor videoen skal være tatt opp, utover det han har lest i VG.

Trond Giske har ikke besvart Aftenpostens henvendelser torsdag kveld. Heller ikke VG eller NTB har fått en kommentar fra den profilerte Ap-politikeren.

Hverken Frode Sulland eller Christopher Hansteen, som var advokater for Trond Giske og uttalte seg på hans vegne i forbindelse med varslersakene i fjor, har noen kommentarer til saken.

– Har du noe engasjement overfor Giske nå?

– Det har jeg heller ingen kommentar til, svarer Sulland.

Les også

Den dramatiske varsler-saken er knapt nevnt i Aps årsberetning

Varsler har ikke vært i kontakt med kvinnen på videoen

Sandli forteller Aftenposten at han ikke har konferert med kvinnen på videoen før han varslet.

– Nei, jeg tok selv initiativet.

– Har du vært i kontakt med kvinnen på videoen i etterkant?

– Nei.

– Er hun et av dine medlemmer?

– Det vil jeg ikke bekrefte.

– Har du fått respons fra Arbeiderpartiet etter at du varslet?

– Jeg fikk en telefon fra Kjersti Stenseng på formiddagen i dag. Hun var mest opptatt av det formelle, sier Sandli, som forteller at han ikke har verv eller medlemskap i Arbeiderpartiet.

Stenseng: Bekrefter kjennskap til video

Partileder Jonas Gahr Støre bekrefter at han er gjort kjent med videoen, men har ingen kommentar utover dette.

Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, bekrefter også overfor Aftenposten i en tekstmelding via sin rådgiver, Edvin Søvik, at det finnes en video.

Både partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre bekrefter at de er kjent med videoen.

– Jeg har fått en e-post og blitt gjort oppmerksom på en video. Har ingen ytterligere kommentar, skriver hun.

Ap-nestleder Hadia Tajik opplyser i en tekstmelding via sin rådgiver Edina Ringdal, at hun ikke vil kommentere saken, og henviser til at det Stenseng og Gahr Støre som uttaler seg på vegne av ledelsen i denne saken, i likhet med alle de andre varslingssakene.

– Vurderer medlemskapet

Denne uken har Giske igjen vært i offentlighetens søkelys etter at det ble kjent at han ville bli nestleder i Trøndelag Ap. Det blir han ikke, men ble i stedet innstilt til en plass i fylkesstyret og som medlem i arbeidsutvalget. Han er også innstilt som en av to varamedlemmer til landsstyret.

Årsmøtet i Trøndelag Ap, hvor det blir bestemt om han får plassen, avholdes 2. og 3. mars.

Leder i Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, sa til Aftenposten tidligere i dag at flere nå vurderer medlemskapet i Ap som en følge av Giskes comeback.

– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra trofaste medlemmer gjennom mange år, som sier at de nå har tatt medlemskapet opp til vurdering. Da er det på tide å si ifra at det «det er noen voksne hjemme i Ap», sier Mellem.

Oslo Arbeidersamfunn er det største lokallaget i Arbeiderpartiet med 950 medlemmer.