Østlandet og Nordland får trolig best vær i palmehelgen

Nordlige deler av Nordland kan få det beste været ved inngangen til palmehelgen, mens slutten av helgen trolig blir best på Østlandet.

Uvanlig mye snø har gjort vinteren til en fest for langrennselskere. Alt tyder på at skiføret holder godt i starten av påskehøytiden.
  • og NTB

Det er den korte oppsummeringen fra Meteorologisk institutt for utsiktene for en av årets store utfartshelger.

– Nordlige deler av Nordland kan få en kald og klar påskestart. Østafjells blir det etter hvert ganske bra vær, men det er usikkerhet rundt et lavtrykk i vest. Det blir uansett lettere vær utover i palmehelgen på Østlandet, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB onsdag.

Det har vært en usedvanlig snørik vinter mange steder i landet. Til tross for at dagtemperaturene er på vei opp og solen står høyere i og med at vårjevndøgn er passert, er det ingen fare med at skiføret forsvinner med det første.

Les også

Varslene fra Yr oppdateres nå mye oftere, og blir mer treffsikre

Lavtrykk fra vest

Det er først og fremst et lavtrykk fra vest som skaper usikkerhet om hvordan været blir i palmehelgen.

– Mest sannsynlig vil lavtrykket ha en slik bane at været østafjells blir minimalt berørt. Hvis det kommer nedbør, blir det som lett regn og sludd, sier Løvdahl.

Temperaturene holder seg lavere enn normalt for årstiden, men kommer sannsynligvis over 4 grader på dagtid. Det vil trolig være litt mer skyet i starten av helgen enn mot slutten.

Lavtrykket fra vest vil i større grad prege været på Vestlandet.

– Det gir ganske mye vind, liten storm omkring Stad. Også i fjellet kan det nærme seg liten storm hvis man er uheldig, fremholder Løvdahl.

Det vil neppe bli store nedbørsmengder i vest, men nedbøren vil eventuelt komme som snø i fjellet og for det meste som regn på kysten. Nord for Stad og Dovre ventes det imidlertid lite nedbør.

Les også

Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

Sol i Troms

For Trøndelag og Nordland ser meteorologene for seg en skyet værtype, men antyder at solen kan titte fram innimellom.

– Det blir fine temperaturer, rundt 5 grader, men fralandsvinden kan ta litt, sier Løvdahl.

Fralandsvinden ventes å gi lite nedbør.

For Nordlands del er imidlertid prognosen usikker – der kan det også komme nedbør av betydning hvis vinden ikke holder seg på sørøst. Den nordlige delen av Nordland og resten av Nord-Norge er inne i en periode med kald luft og pålandsvind.

– Det blir sannsynligvis lange perioder med sol fra omtrent Troms og ned til Lofoten og Vesterålen. Snøbygene er der, men kanskje kommer de fleste i Vest-Finnmark og ikke i Troms, sier Løvdahl.

Været vil imidlertid bli mer skiftende og avhengig av vindretning i ytre strøk.

Meteorologen ser for seg temperaturer på minus 5 til minus 10 grader i Troms, men hvor lavt temperaturene vil synke avhenger av skydekket.