Norge

Bergen lager verdens beste ost: – Dette er bare helt sprøtt

Lagret goudaost fra Krokeide gikk helt til topps i oste-VM.

VERDENSMESTER: Jørn Hafslund fra Ostegården i Bergen lager verdens beste ost. Det ble slått fast under fredagens oste-VM i Grieghallen.
  • Christian Nicolaisen

(Bergens Tidende): 16 oster kjempet om heder og ære i fredagens finale i World Cheese Awards i Bergen.

Og det var en goudaost fra Bergen som stakk av med gullet. Jørn Hafslund fra Ostegården i Fana gikk seirende ut i finalen med sin lagrede, gouda-lignende «Fanaost».

– Dette er bare helt sprøtt. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt, sa en opprømt Hafslund til BT rett etter at det ble klart at gullet ska hem.

SPRØTT: – Jeg vet ikke hva jeg skal si. Nå koker det her, sier vinneren.

Vinneren: – Bare helt sprøtt

Samme mann tok bronse under fjorårets arrangement i London. Da deltok han med samme produkt.

– Det er utrolig gøy at gullet går til Norge og Krokeide i år. Vi hadde norsk vinner for to år siden også. Det forteller meg at vi har gode oster i Norge.

– Nei, det er helt sprøtt. Jeg vet ikke hva mer jeg skal si. Vi må nesten snakke mer på mandag, eller noe sånt. Nå koker det her, sa Hafslund, før han vandret videre for å motta hyllesten fra de andre deltakerne, som for øvrig har hatt med seg oster fra 29 ulike land.

OSTEBONDE: Jørn Hafslund har de tolv siste årene produsert ost på ysteriet på Krokeide. I et intervju med BT i fjor høst, sa han at omsetningen lå på rundt fire millioner kroner.

Danket ut 3500 oster

Rundt 3500 oster fra hele verden har deltatt i årets konkurranse. 175 av dem kom fra norske produsenter.

Til slutt hadde dommerne altså 16 å velge mellom.

Jørn og Ruth Hafslund har fra Ostegården på Krokeide i Fana laget egne produkter siden 2006. På produktlisten står det fem-seks oster og noe yoghurt.

Les mer om

  1. Ost