Norge

Bryggesjauerfrue - blogger for havnearbeiderne

Bryggesjauerfrue Silje Kjosbakken står opp både for sin egen samboer og resten av landets havnearbeidere på bloggen sin. Datteren Aurora (2) er foreløpig uvitende om konflikten.

«Bryggesjauerfrue» Silje Kjosbakken trodde hun ikke kunne skrive. Nå fronter hun kampen for havnearbeiderne som blogger.

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

Hun er blond. I mammapermisjon med to små barn og bor på landet med hvitmalt stue. Der stopper også en hver likhet med andre "fruebloggere". Etter en drøy uke har Silje Kjosbakkens bloggBryggesjauerfruefått flere lesere dag for dag, og passert mer enn 10 000 visninger.

— Hvorfor startet du å blogge?

— Fordi jeg er samboer med en bryggearbeider, så den fruetittelen har jeg skrytt på meg. Og fordi jeg ble utrolig opprørt over fremstillingen av det som skjer i norske havner Få har talt havnearbeidernes sak. Jeg prøvde meg i kommentarfeltene på nettavisene, men det ble bare borte. Da bestemte jeg meg for å prøve å blogge.

- Noe spesielt som utløste handling?

— Ja. Da samboeren min ringte meg tidlig en morgen på vei til jobb og fortalte om enda et oppslag. Jeg våknet med hjertebank. Og visste at jeg måtte gjøre noe.

- Og så skulle du bli en slags ny fotballfrue?

— Haha. Det var først en fleip å legge på frue til slutt. Men jeg tenkte det kanskje kunne vekke litt nysgjerrighet. Men du finner ikke cupcakes i min blogg. Og telysholderne er fra Nille, så det er lite interiør også.

- Men en tomatsuppepose "sjauern" skulle få til middag har sluppet gjennom?

— Haha. Ja. En liten bit av hverdagen og meg selv må jeg gi. Folk må skjønne at dette er ekte. Noen har faktisk trodd at jeg er en lossearbeider.

- Hva handler egentlig konflikten på havnene om?

— I Oslo, som jeg kjenner best, er det egentlig ikke noen konflikt. I så fall er det arbeidsgiverne som prøver å provosere den frem. De sier de vil ha en debatt om forholdene i det offentlige rom. Men når jeg og andre møter dem der, får vi ikke svar.

Les også

Konflikter kan gi stengte havner langs hele kysten

— Men det er åpenbart noen problemer?

— I hvert fall ikke lunsj og høye lønninger som styrelederen snakker om. Jeg tror det handler om at de ønsker at et enkelt selskap skal drifte Oslo havn, og at de vil la de allerede underbetalte mannskapene på skipene overta lossejobben. Og først og fremst å bli kvitt disse arbeiderne.

- Og mediedekningen er du ikke spesielt fornøyd med?

— Det har vært veldig mye fra arbeidsgivers side. Når gutta har fått sagt sitt, har det vært i papirutgavene eller i betalutgaver på nett. Dermed har det vært vanskelig å dele på sosiale medier.

- Så hva slags respons har du fått?

— Overveldende og utrolig positivt! Jeg hadde aldri trodd jeg skulle blogge, jeg har aldri vært spesielt interessert i blogger. Dessuten trodde jeg ikke jeg kunne skrive. Men jeg tror så sterkt på dette!

- Var du politisk engasjert fra før?

— Nei. Jeg har bare ment ting foran TV'n. Egentlig er jeg litt overrasket over at jeg har så mye på hjertet. Men det handler også om historien og samholdet til gutta på brygga. Og at de ikke får muligheten til å forsvare og forklare seg.

- Mot hva da, for eksempel?

— Håpløse påstander fra styreleder om at julegavene blir forsinket og sånne ting. I høyden får fagforeningen tre linjer helt på slutten.

- Hører du fra andre sjauere enn din egen?

— Ja, jeg har blitt kjent med flere av dem, også fra andre havner i Norge. De har likt og delt og fått bloggen min ut.

- Siden du jo er en frueblogger, når kommer bildet av magen din etter siste fødsel?

— Haha! Jeg tror kanskje jeg ypper til bråk da. Jeg vil ikke hisse på med bloggverdenen i tillegg til alle andre. Det vil si... Jeg har jo egentlig ikke hørt en lyd fra dem jeg kritiserer.