Norge

Catering-kalaset på Eidsvoll

I vårknipa 1814 ble 112 riksdagsmenn, en prins og hans stab bevertet morgen, middag og kveld i seks uker.

Menyen fra 1814 ble gjenskapt av Kulinarisk Akademi da museet Eidsvoll 1814 arrangerte jubileumsmiddag tidligere i år. Dette er syltet laks.
 • Liv Berit Tessem
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll kostet staten 73 000 riksbankdaler, det tilsvarer ti millioner 2014-kroner.

— Dette var en stor utgift for staten, og det er i det hele tatt ganske utrolig at en så langvarig og omfattende catering lot seg gjennomføre på så kort varsel. Folket var uthungret, forrådene tomme og det var midt i våronna, lammingen og kalvingen, sier Eli Fure, underdirektør ved Riksarkivet.

Tilfeldig funn:

Med flott schwung har forvalter Arnesen på Eidsvoll Verk summert og signert sluttregnskapet for grunnlovsforsamlingen 1814. Sluttsum: 73 000 riksbankdaler (ti millioner 2014-kroner)

I et av sine mange dykk i Riksarkivets dype hyller fant hun tilfeldigvis regnskapene som med tørre tall forteller om mat og drikke i strie strømmer. Det to hundre år gamle regnskapet forteller om riksforsamlingens praktiske side. I tillegg kommer reisegodtgjørelsen til delegatene som ble betalt av amtene (fylkene).Forsamlingen ble gjennomført i en av datidens flotteste, norske bygninger, Carsten Ankers hjem på Eidsvoll Verk. Verten selv var ikke hjemme, han var i London for å arbeide for Norges sak, men det betydde ikke at det ble gjort opp regnskap uten vert.

2000 liter vin

— Det er Ankers forvalter, Arnesen, som har ført regnskapene. Allerede i begynnelsen av mars begynte han å bestille sengetøy, servise, mat og drikke. Første leveranse av rødvin var på «tre oksehoder» rødvin, ca. 700 liter. Oksehode var en måleenhet tilsvarende 240 potter eller to tønner – drøyt 232 liter. I alt er det regnskapsført 2000 liter rødvin.

Web-MatpaaEidsvoll-Des5e_Ztch.jpg

— Det vil si en tredjedels liter pr. dag pr. mann, sier Fure. - Men dette var nok den sure rødvinen mange klagde over. Det gikk nok med større mengder som ikke er blitt spesifisert. Bedre vin ble levert kassevis, i flasker.

Prins Christian Frederik

Kongelig snadderBlant annet hadde prins Christian Frederik med seg en egen fransk kokk, Beauvin, som var ansvarlig for prinsens taffel. Han var ansvarlig for flere store uspesifiserte poster i regnskapet, som datidens delikatesser og lekre desserter med smak av kardemomme, kanel og sitron. Eidsvollsmann Jacob Aall omtaler maten ved prinsens taffel som «overflod av lækre Spieser».

Hver kveld inviterte prinsen tolv av delegatene til et slikt utsøkt måltid sammen med representanter fra sin egen stab.

— Prinsens måltider var en øvelse i praktisk demokrati. Det var en kongelig mottagelse uten rang, delegatene ble invitert etter alfabetprinsippet. Dette var så oppsiktsvekkende at det ble kommentert i dagbøker, forteller Torleif Hamre, historiker ved Eidsvoll 1814, avdelingen i Norsk Folkemuseum som forvalter Eidsvollbygningen.

afp000641368[1].jpg

Åtte okser?Det ble kun arrangert to store middager for hele forsamlingen, ved ankomst 10. april og avreise den 20. mai. De fleste delegatene var innkvartert på gårder i nærheten, derfor spiste ikke alle på Verket daglig. Det var dessuten dager da bare Konstitusjonskomiteens 15 mann var i arbeid, og da kunne delegatene gjøre andre ting.

At bevertningen, i tillegg til den tidligere nevnte sure vinen, ikke var så overdådig som man kanskje skulle tro, tyder Nicolai Wergelands dagbokførte hjertesukk på. 19. april 1814, ni dager etter at riksforsamlingen startet, skriver eidsvollsmannen:

«Man beskylder os for, at vi allerede skulle have spist opp otte Oxer. For mig, som ikke forstaaer mig paa Oeconomien, laader dette som en skammelig Bagtalelse, især, da en god ærlig Oxesteg sjelden lader sig til syne, medens de arme Kalve neppe faae Lov at fødes, førend de maae være baade Suppe og Steg.

Husmannskost og dram

Kostholdet i 1814 var noe ganske annet enn i dag. I løpet av seks uker gikk det kun med 70 kilo poteter. Fisk – med unntak av abbor og lagesild – er knapt nevnt, og det var lite frukt og grønt.

Regnskapet forteller imidlertid at det ble kjørt opp to og et halvt tonn rug som ble brukt til grøt samt flatbrød og brød – som ble spist med mysost eller pultost på. Delegatene spiste som regel frokost og kveldsmat på gårdene i nærheten, der de losjerte. Det var grøt med surmelk, som om morgenen gjerne ble skylt ned med en dram. I regnskapene er det bokført 2500 liter brennevin.

— Dram er en viktig del av kulturen. Sannsynligvis ble alle som utførte tjenester eller som handlet med Eidsvoll Verk, budt på en dram. Fordi det ble kjøpt inn malt og humle, forteller regnskapene at det også ble brygget øl.

Etter at riksforsamlingen var oppløst, ble det i juni holdt auksjon der det som var igjen ble solgt. Blant annet flere huder.

— Alle dyrene som ble spist på Eidsvoll, kom dit på sine egne fire ben. Slaktingen må derfor ha forgått på Verket. Det var litt av et apparat de klarte å organisere, oppsummerer Eli Fure.

1814-mat anno 2014

 • I samarbeid med Kulinarisk Akademi og historisk gastronom Henry Notaker, har Eidsvoll 1814 laget en egen meny for Grunnlovsjubileet.
 • Den er basert på Kaage Bog over endel Bakelser og Posteger 1814 , en kokeboki Norsk Folkemuseums eie.
 • Besøkende på Eidsvoll kan nå oppleve noe av maten borgerskapet for 200 år siden nøt: Kortreiste råvarer med kjøtt, fisk og grønnsaker som er smaksatt med langreist krydder.
 • På menyen finnes blant annet: Syltet laks, egg og sild på rugbrød, oksekarbonade med timian, paté av oksekjøtt med epler, sitron, kardemomme og nellik.
 • Dessert: Sitronterte eller Brødpudding med korinter, sukat, appelsin, sitron og stjerneanis.
afp000691735-vdaYTRgozL.jpg

Historisk kokeklubb

 • En håndskreven familiekokebok fra slutten av 1700-tallet dukket opp da Riksarkivets medarbeidere planla Grunnlovsjubileet.
 • I 1814 tilhørte boken Kirsten Kiønig, søster til eidsvollsmannen Andreas Kiønig.
 • Takket være Riksarkivets historiske kokeklubb har matglade arkivarer funnet ut hvordan flere av rettene som ble servert i 1814 smakte.
 • På kokeklubbens blogg ligger originaloppskriftene og nye versjoner med mål, vekt og metode tilpasset vår egen tid.
 • Største suksess til nå er Kirsten Kiønigs egen oppskrift på kaken Corent Sukker Brød (bildet).
 • Du finner det hele på kokekunst.tumblr.com
  Les også:

Les også

 1. «Hva er det som gjør at vi i Norge vil vrake alt som er gammelt?»

 2. Prinsen brukte kirkene som valgkampmaskin

 3. Frihet til å være uenig

 4. Et helt år med 17. mai-taler skaper ikke grunnlovsengasjement

 5. Hva betyr Grunnloven for deg?

 6. 21 menn avskaffet det norske eneveldet

 7. - Eidsvollsbygningen er blitt en enestående tidsmaskin