Norge

Fra 21. desember kan du ta på deg nisselue for å stå i kø bak barnefamilier på Gardermoen

Folk med nisselue får gå i en egen sluse på Gardermoen, melder NTB. Men det stemmer ikke helt.

Frister det å stå i kø bak barnefamilier før jul? Da kan du ta på deg en nisselue. Bildet er fra november, da stormen Ylva herjet.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Mandag skriver NTB om Avinors julestunt på Gardermoen:

«Gardermoen åpner egen nisseluesluse», meldte nyhetsbyrået klokken 10.02. Men dersom du planlegger å bruke nisselue for å komme deg raskere frem, bør du vurdere andre alternativer. (Dette ble senere rettet, klokken 12.47.)

Det er ingen egen nisseluesluse. I pressemeldingen fra Avinor er kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn sitert på at reisende med nisseluer kan benytte seg av de to familieslusene på flyplassen.

Dette er egne sluser gjennom sikkerhetskontrollen for reisende med barn.

– Tilbakemeldingen fra de reisende er at de får en annen følelse av ro når de har en barnefamilie bak seg som er i samme reisemodus, enn når det er stressede forretningsfolk med dårlig tid, sier Andersen til Aftenposten.

– Dette handler ikke om tidsbesparelse for de reisende, men om å bedre reiseopplevelsen, utdyper han.

– Så folk kan ta på seg nisselue hvis de vil stå i samme kø som barnefamilier?

– Ja, det kan de gjøre.

Reisende som ønsker å benytte seg av dette tilbudet, kan gjøre det mellom 21. desember og julaften.

  • Dersom du planlegger å kjøpe mat på flyplassen, har Aftenposten testet 22 nye restauranter på Gardermoen: Det ble mye dyr og elendig mat og få lyspunkter.

Gratis flytog med nisselue

Mellom 22. og 26. desember er det gratis å reise med Flytoget dersom du har på deg nisselue. De reisende blir i stedet oppfordret til å vippse et valgfritt beløp til Kirkens Bymisjon.

Det er ingen spesielle krav til nisseluen.

– Vi er rause på det. Både blånisser og rødnisser er velkomne, sier kommunikasjonssjef Lena Angela Nesteby i Flytoget.

Nisselue til 30 kroner

Da Aftenposten gjorde et raskt søk mandag formiddag, fant vi nisseluer ned til 30 kroner. Om du vil ha paljetter, blinkende lys eller fletter, må du ut med litt mer, men det er fremdeles mulig å få en fin nisselue til under prisen av en billett med flytoget.

Norwegian selger tilgang til fast track for 100 kroner. Dermed vil det i teorien være en mulighet for å komme raskt gjennom sikkerhetskontrollen. SAS selger ikke tilgang til fast track. Det er avhengig av hvilken billettype du har kjøpt og hvilken status du har i flyselskapets medlemsprogram.

Venter stor pågang

Dermed kan det se ut som om det tidsmessig og økonomisk vil lønne seg å ta på seg nisselue på Oslo S, og ta den av før man går gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Men dette er naturlig nok avhengig av lengden på køen i de forskjellige slusene.

Småbarnsforeldre Aftenposten har snakket med, mener det stort sett er raskere å bruke familieslusene enn slusene for vanlige reisende.

Onsdag, torsdag og fredag vil være de travleste dagene med mest trafikk, skriver Avinor i en pressemelding.

De oppfordrer reisende som skal hjem til jul, til å pakke verdifulle gaver i håndbagasjen og å huske på reglene som gjelder for hva du kan ta med deg inn på flyet.

Les mer om

  1. Jul
  2. Gardermoen