Norge

Helse Sør-Øst stanset lønnsutbetaling for å hindre svindel

Noen kan ha forsøkt å svindle Helse Sør-Øst ved å forandre lønningsnumrene til en eller flere ansatte. Saken etterforskes nå av politiet.

270 ansatte i Helse Sør-Øst fikk ikke lønnen sin fredag, fordi man ville hindre et eventuelt svindelforsøk. Foto: Åserud, Lise

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

For å hindre en eventuell svindel ble alle lønnsutbetalinger til ikke tidligere brukte kontonumre stanset. Dermed var det cirka 270 av de ansatte i Helse Sør-Øst som ikke fikk lønnen sin fredag, får Aftenposten opplyst. Helse Sør-Øst er med sine 74.000 ansatte den største arbeidsgiveren i Norge.

Saken startet med at en ansatt i Helse Sør-Øst torsdag oppdaget at kontonummeret på lønnsslippen var blitt endret, til tross for at denne ansatte ikke hadde bedt om det. Den ansatte tok kontakt med Sykehuspartner, som kjører lønnsutbetalingene for Helse Sør-Øst.

Der kunne man fastslå at i overkant av 300 kontonumre var nye siden siste lønnskjøring for en måned siden. Men det betyr ikke at 300 lønnsmottakere er blitt forsøkt svindlet. De aller fleste kontonumrene tilhører trolig personer som er nyansatte eller ansatte som selv har bedt om å få endret sitt kontonummer.

Fikk ikke lønnen sin

Men fordi man ikke rakk å kontrollere dette før lønnsutbetalingen skulle skje, stanset man alle utbetalingene til de nye kontonumrene.

— Det er cirka 270 av de ansatte som ikke har fått lønnen sin i dag, sier kommunikasjonssjef Trude Julie Dommerud i Sykehuspartner. Hun opplyser at disse vil få lønnen sin på mandag.

Dommerud sier saken nå er blitt anmeldt til Oslo politidistrikt.

— Vi mener vi har avdekket et forsøk på mislighold, sier Dommerud. Hun understreker at ingen penger ble betalt ut til det ene kontonummeret som den ene ansatte varslet om.

Aldri opplevd noe lignende

Hun sier de aldri har opplevd noe lignende, og at folk nok ville ha sagt fra hvis de opplevde at lønnen ikke kom inn på kontoen deres.

— Kan dere være sikre på at det ikke er hos dere det har skjedd en feil?

— Når vi har valgt å politianmelde dette, så er det fordi vi er ganske sikre på at det ikke har skjedd en feil hos oss, svarer Dommerud.

Politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politidistriks seksjon for finans og miljøkriminalitet sier han ikke kan kommentere saken.

— Vi kommenterer ikke nylig anmeldte saker, sier Stenberg.

Helt generelt sier han at han ikke kjenner til noen tidligere tilfeller av at noen har forsøkt å forandre kontonumre for å tilegne seg noens lønn.

— Men vi har opplevd flere tilfeller av at utro tjenere har manipulert fakturaer for at beløp som et firma betaler skal havne i en privat konto, sier Stenberg.